måndag 28 december 2009

Kommunbyrákrater och debatträdsla


Hemifrán Sverige ser jag tvá nyheter som stimulerar till inlägg. Hade jag varit hemma hade det garanterat blivit tvá inlägg. Härifrán ett idag smáduggigt Mallorca blir det bara ett. Expressen spekulerar i att regeringen och Reinfeldt kommer att dra sig ur de planerade debatterna med (S) och Mona Sahlin. Tidningen bygger teorierna pá ett internt (S)-dokument som visar att det verkar vara svárt att fá debattilfällen med (m):
2007 tackade Fredrik Reinfeldt nej tio gånger till debatter i SR eller SVT.
2008 tackade företrädare för regeringen nej 14 gånger.
Och i år över 30 gånger
I en kommentar till Expressen utlovar dock moderatledaren att det  kommer att bli tre debatter i januari. 
Det är förstás helt nödvändigt i en demokrati, särskilt under valár. Just det perspektivet kunde ocksá Reinfeldt ta när han kommenterar. Sá gör han inte. I stället tar han fram talregler frán valstrategen Per Schlingmann. Ordern är att socialdemokratisk politik ska beskrivas som obefintlig. Detsamma med det rödgröna alternativet. Det pástár han trots en helt genomarbetat S-politik pá jobbkongressen och ett rödgrönt programarbete som ligger i samma fas som de borgerliga partiernas ("alliansen"). I dagsläget har de borgerliga tre statsbudgetar bakom sig. De rödgröna har ett femtontal budgetöverenskommelser gemensamt med sig i bagaget. 
 
Jag hoppas förstás att Reinfeldt nu inte hoppar av debatterna. Jag har full förstáelse att han tvekar och kanske anar att en del kommer att nämnas om den havererade jobbpolitiken och om sjukförsäkringsdebatten. Oavsett moderatledarens debattvilja kommer det att bli viktiga frágor inför valdagen.
 
Timbro slár till när jag är bortrest. I en rapport ska nu satsningar pá kommunerna slás ner genom att man sätter bilden av att ökade anslag till kommunerna bara har gátt till byrákrater. Jag kan inte i hastigheten analysera rapportens alla pástáenden. Timbros syften är att pá alla sätt smeta ner offentlig verksamhet och plädera för sänkta skatter. Ur egen erfarenhet kan jag ändá reagera med att de ökade byrákrater som kommuner och landsting har skaffat inte sällan har fátt uppgifter som Timbro själva kan ses som inspiratörer till. Den vág av privatiseringar som förekommit har skapat byràkratiska enheter i kommunerna som pá alla omráden ska se till att det säljs ut och privatiseras oavsett kostnad. Ser fram emot en beräkning av det frán tankemänniskorna pá Timbro...    
 
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern

Intressant?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skälet till en debatt mellan Reinfeldt och Mona Sahlin eller mellan andra ministrar och oppositionen är att disskutera politik.
Men Mona Sahlin har ingen politik för S och någon gemensam politik för oppositionen finns inte heller.
Reinfeldt har varit EU ordförande och det var bättre att använda sin tid till detta än att delta i menigslösa debatter med Mona Sahlin som hittills inte presenterat annat än enfaldigt dagispladder när hon yttrat sig.
Socialdemokraterna skall vara glada för att inga debatter hållits då deras opponionssiffror sjunker som en sten varje gång Mona Sahlin syns och hörs i media.
I kommande debatter med SD och Alliansen börde S låta sig representeras av någon med kunnskap i de ämnen som skall debatteras.
Efter debatten med SD sade Mona Sahlin " han är svår att debattera med då han bara kommer med fakta och siffror"sjölv presterar hon endast svammel och varmluft i debatterna.
Byt ut henne mot någon med kompetens.

blues sa...

Inget nytt under solen - debbat eller inte, med eller utan program,med eller utan fakta.Det handlar som alltid om maktkampen, om smutskastandet,massa anklagande och annat skit. Oppositionen har inget nytt att komma med,makteliten överraskar fortfarande med det gamla systemet och sätt att ställa till problem och all elände. Det jag är däremot bekymrad över är att Miljöpartiet kommer att (?!)bli av med sina språkrör. Peter si och så men Maria? Nej, hon har blivit större i folkets ögon på siståne än självaste Mona. Miljöpartiet kommer bara att förlora, tom. kan tappa så många röster som eventuellt SD kan få och storma in i Rosenbad och knuffa undan de gröna. Detta vore rena rama harakiri.

Calle Fridén sa...

Jaha, det är bara att konstatera att Sverigedemokraterna inte gillar att hamna i medial skugga, vilket kommer bli fallet när valrörelsen drar igång på allvar. Och det börjar alltså nu - här ska Mona misskrediteras.
Nå, det är en teknik som inte har lyckats, ens nä den användes av slugare folk än de som skriver här.

Framtidsmannen sa...

Historiskt sett har Reinfeldt fått bättre omdömen i debatter mot Mona Sahlin och de andra i oppositionen och därför tror jag inte att han fruktar att möta Mona Sahlin som person.

Ofta gäller ju tesen att allting du säger kan användas emot dig och ju fler debatter desto fler misstag blir det.

Men fortfarande är det ju 9 månader kvar fram till valet och jag tror att opinionsläget kan leda till att Reinfeldt kan känna sig pressad framöver och eventuellt kommer han också att ställa upp i fler debatter.

Utöver detta blir det väldigt intressant att följa hur sociala media kommer att påverka valrörelsen samt politisk tv-reklam.