onsdag 2 december 2009

Håll väljare och valda på behörigt avstånd från varandra?

(bild: (S) i Kalmar län)

"Håll de valda på behörigt avstånd från de väljare de ska företrädare". Ja, det är en slutsats man möjligen kan dra av Synovates undersökning som presenteras i DN idag. Väljarna ha tillfrågats om hur de vill bli informerade av partierna. Uppmaningen från väljarna verkar vara att det är bättre ju större avstånd som hålls mellan partierna och de själva.

För den partiorganisatör som nu är upptagen med planering av kommande valkampanjer är signalerna förstås oroande. Att väljarna underkänner direkta kontakter vid dörren eller genom telefonen är ingen bra utgångspunkt för ett demokratiskt samtal. På avstånd förefaller väljarna ändå vara intresserade. När 80 procent säger sig vara negativa till politiker som ringer på dörren eller över telefon verkar det bli bättre gensvar om partiet skickar information eller sänder reklam.

r moderniseringen (eller snarare återgång till direkta samtal) av partiernas valkampanjer är mätningen ett bakslag. Samtidigt motsägs den både av SSU:s Joakim Spångberg i DN-artikeln som berättar om positiva möten. Samma gäller mig själv. Det är ytterst få som markerar att de är negativa under en dörrknackningskväll. Samma erfarenheter har jag och andra av telefonen som kontaktverktyg.

Kanske är det här en fråga om att bygga relationer. De fanns mellan Obamas kampanj och väljarna, där nästan 30 procent säger att de hade en kontakt före valdagen. Och inte sällan kontakter flera gånger. Det var ett par procent som valet 2006 hade kontakt med S-kampanjen. Så ju mer kontakterna skapas, desto mer förefaller de uppskattas. Kan det vara så att väljarna i intervjuer dömer partier som "Jehovas vittne" när det dömer ut dörrknackandet?

Väljarna tenderar att i hemlighet, bakom valbåsets skynke på valdagen, ha tagit till sig av de dörrknackande partiarbetarna. Där den direkta kontakten har funnits gör man ett bättre val. Och gör man som Juholt på bilden ovan, tar med en röd ros, finns det så gott som ingen missnöjd väljare. Sverige har mer än så att lära av exempelvis USA för att utveckla demokratin. Se på Sundbyberg där (S) utser sina företrädare i fullmäktige genom "primärval" i stället för (eller kanske komplement till) slutna maktgrupper utan insyn. Mer sånt stärker demokratin.

Mer i AB, Svd,
Fler bloggar på NetRoots.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , ,