lördag 19 december 2009

Skytte om moderat distans till vanligt folk


För ett par veckor sen hade jag anledning att skriva om Göran Skytte. Han dyker upp med jämna mellanrum som kolumnist (inte "Kommunist nu för tiden) på Svenska Dagbladets ledarsida. Skytte har fått rollen som den skribent som utan några mer omfattande krav på relevans eller substans kan kommentera samhällsfrågor, inte minst inrikespolitik och inte minst utfall mot socialdemokratin. Idag är krönikan med undantag från rubrik och inledning av ett annat slag. Huvudoffer idag är i stället moderaternas partisekretare Per Schlingmann.  

Det borde, enligt Skytte, stå 10-0 till alliansen. Som Skytte mycket riktigt utgår från är läget det omvända. Väljarna har genom debatten om sjukförsäkringsreglerna sett igenom den tomma retoriken. Ja, det är min kommentar. Inte Skyttes. Ändå närmar sig Göran Skytte något viktigt. Faktiskt. Hans huvudinvändning är att partisekreterare Schlingmann har använt ordet "Adressera" i radion. "Att adressera de äldres villkor" till exempel. Uttrycket används sällan i byggbodar, i samtalen mellan sjuksköterskor eller på föreningsmötet eller i föräldrargruppen som engagerar sig i barnens idrottande. Att "Adressera" låter mer som ord man hör när stordirektörerna redovisar årsredovisningen eller kanske på den moderata stämman. Sällan hos "vanligt folk".
Men visst säger det en del. Johan Ulvenlöv gjorde ett ordmoln en gång på ett debattinlägg av PS: Då såg det ut så här.


Man kan kanske härleda ledningen för de rödgröna med det "överklasspråk" som Schlingmann använder, säkert utan att tänka på det. Jag tror ändå inte det förklarar underläget för Reinfeldts maktallians. Som Aftonbladets Karin Magnusson skriver: "Alliansen utförsäkrar sig.." Ändå - trots underläget - har nog inte väljarna ännu fällt sin dom över misslyckandet med jobben. Att det som utlovades före valet, fler jobb och färre i utanförskap, blev färre jobb och fler i utanförskap, är något som återstår för allianspartierna att betala för. Partier betalar i "valutan" röster. 

Skytte har i alla fall delvis rätt, något som ger bevis att Ingvar Carlssons tes att "en söndrig klocka visar rätt två gånger per dygn" stämmer. (hederlig klocka med visare, alltså)

- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.
Badlands hyena tar fasta på samma perspektiv som jag, Erica mer om Skyttes kommentarer om motståndarna, 


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,