lördag 12 december 2009

Ord som inte når fram i efterdyningarna av sjukförsäkringsdebatten...Det är bara att konstatera: När socialförsäkringsministern uttalar sig numera försvinnar allt, oavsett ämnet, i en påtaglig och ganska kylig smog från debatten om hur mycket eller kanske om de sjuka ska tvingas till arbete. Allt utifrån en dogmatisk syn på det som kallas "arbetslinjen". Möjligen gav budskapet framgångar 2006. Efter den senste tidens debatter blir det svårare, också för hela det moderata konceptet om "nya". Debatten har inte bara blivit sakfråga utan också, helt rätt, fått djupa ideologiska dimentioner. Lite av det Mats Knutson frågade Fredrik Reinfeldt om i partiledardebatten -06.
"Vad säger det om partiets värderingar, om man kräver sänkta skatter för de som redan har samtidigt som man sänker ersättningar för sjuka och arbetslösa?"
Några försök att svara på Knutsons fråga har inte gjorts, av förklariga skäl. Inte av Reinfeldt i all fall.

Trots det kommer "sanningar" fram ibland. Idag ser jag att gossarna på bloggen Alliansfritt Sverige ger varandra kärleksbetygelser på bloggen med hjärliga god jul-önskningar i offentligheten. Anders Utbult har gjort julklapp till vännen Björn, ett sammanfattande PM som ger råd till Per Schlingmann inför valet. Det mesta roligt att läsa. En allvarlig punkt mitt i allt. Citatet där socialförsäkringsministern öppet deklarerar att de sjuka ska betala för skattesänkningar. 

Det kommer att resultera i att resurser frigörs och de kan vi använda till att sänka skatten
I ljuset av den senaste veckans debatt blir det ganska beklämmande. Här finns också de försämringar för arbetslösa som regeringen har genomfört. Och ofta i snudd på panik, ogenomtänkt och mer dramatiska följder för de som drabbas. Bara en sjuk sak: När sjuka som har jobb tvingas säga upp sig för att anmäla sig till arbetsförmedlingen. Och trots dagens inlägg på Brännpunkt är pensionärerna i uppror.


Samtidigt kan politiken sätta lokala moderater i svårigheter. Regeringen har valt att 2010 ge mer pengar till kommunerna.Vad som händer åren efter är skrivet i stjärnorna, framför allt om Reinfelds regering sitter kvar. Det gör att i stort sett hela det moderata Sverige tvingas lämna de egna spirande drömmarna om skattesänkningar lokalt och regionalt. Nästa år sänker (S)-styrda Sigtuna skatten tillsammans med borgerliga Skurup och Trosa. Mer "frihet" blir det inte i Sverige, för att använda den borgerliga teorin.

Oaktat detta: Socialförsäkringsminister Husmark-Pehrsson blir inte något effektivt vallokomotiv för moderaterna nästa år. All vacker retorik drunknar i den trista verklighetens politik kring de sjukas krav på arbete. 

- Ett hjärta rött - mer om pensionärsskatter och sjukas arbetsskyldighet
- Kent Persson nämner detta i sin lördagsbetraktelse.Peter Högberg gör detsamma.
- S-buzz, kommenterar också detta.
.

- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern. 
 
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,