torsdag 17 december 2009

Johanna Graf ger väljarna stöd i utvärderingen av alliansen

Läser att Johanna Graf har bloggat på morgonen. Jag tycker att hon träffar helt rätt. Valet nästa år handlar om två tydliga alternativ. (S) kommer både som parti och som en av tre i en rödgrön samarbetskoalition att ge svaren. Från jobbkongressen finns basen om jobben, tillväxten och om hur tillväxtens frukter ska fördelas. Där en del måste avsättas för det vi gemensamt tycker är viktigt. Att skola, vård och omsorg är det vet vi sen länge. Att det inte heller går att stämpla ekonomisk trygghet vid sjukdom och arbetslöshet som "bidragspolitik" vet vi nu också. Väljarnas reaktion på debatten om sjukregler visar det tydligt. Alliansen har förlorat 350.000 väljare. I dag startar Expressen också en granskning om de utförsäkrade. 

Johanna Graf skriver i sitt inlägg:
Men jag tror ändå inte att moderaternas största problem är Fredrik Reinfeldt. Utan deras politik. När du köper en vara övertygas du på tre plan: etos , logos, patos. Känns den moderata politiken etisk? Rättvis? Moraliskt riktig? Har den visat sig logisk? Ekonomiskt lönsam? För Sverige som helhet alltså, inte för den tiondel svenskar som fått 60% av skattesänkningarna? Och slutligen, framförs den med patos? Inger den en känsla av hopp (som Obamas budskap gjorde)? Leder den till ökat välbefinnande? Känner sig folk fria i Alliansens Sverige?

Nej, jag tror inte det.
Framgångarna nästa år är aldrig givna. Och självklart är det vår egen politik och våra egna berättelser om färdriktningen som måste vara utgångspunkten. Men att fundera över de som nu styr, att utvärdera deras tid och att som Johanna ställa några frågor som söker sitt svar torde göra väldigt många ännu mer övertygade om att det åter är dags för maktskifte.

- Mer läsvärt:  Mona i topp i Stockholm, Maria toppar Mp-lista i Stockholm,

 "- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Allt om Alliansen sa...

Varför försöker ni sossar alltid att placera Moderaterna längst ut till höger i debatten? M är ju det högerparti som ligger mest i mitten av alla högerpartier på den politiska skalan. Centerpartiet och Folkpartiet ligger mer åt höger än M!

Ändå har S föreslagit ett samarbete med dem!

Aha, nu förstår jag! Ni sossar försöker få mitten för er själva genom att sprida lögner och fördomar om att Moderaterna är mer höger än vad de i själva verket är!

När ska ni sluta ljuga, sossar?

Peter Andersson sa...

Alliansen: I det som bör vara en seriös politiskt debatt använder sig flertalet av de mer etablerade politikerna, oavsett parti, av ord som "ljuga" och "sprida lögner".

Huruvida det ena eller det andra borgerliga partiet vill definiera sig på en höger-vänsterskala är förstås upp till varje parti och förstås till väljarna att bedöma.

När det gäller moderaterna kan jag bara tro på Fredrik Reinfeldt som lugnade sina medlemmar med att säga ungefär så här. Inte citat men grovt stämmer budskapet:

"vi är inte ute och vandrar längs höger- vänsterskalan. Den förändring vi ser är en fråga om tidsperspektiv."

Med andra ord. Reinfeldts moderater står kvar där Lundgrens moderater stod. Det tar bara lite längre tid att genomföra politiken.

Politiskt kan man förstås bedöma och diskutera det utifrån ett annat perspektiv och med andra värderingar. Men frågan är väl hur man ser på politik om man tycker att den som har andra samhällsvärderingar "ljuger".

/p

Anonym sa...

Det känns viktigt att "sno" tillbaka de rätta ordetiketterna för att bli arbetslös eller sjuk från alliansen. Vid ett maktskifte tycker jag att om man blir sjuk eller skadad heter det sjukersättning och när man blir arbetslös heter det arbetslöshetsersättning.
Framförallt ska det idiotiska i ordet utanförskap bort i sjuk- och arbetslöshetssammanhang.
/gt