måndag 14 december 2009

"Mona vann debatten" - Och nästa års val?

foto Svt
De så kallade experterna rycker som vanligt ut och kommenterar gårdagens debatt i Agenda. I Expressen döms Mona Sahlin som vinnare.Husmark-Pehrsson hoppades i stället att det var "de därhemma" som var vinnare. Även Aftonbladet utvärderar idag debatten.

Sahlin lovade förändringar i systemet vid ett systemskifte. Hon lyfte fram det som partikongressen också naglade fast: Den så kallade stupstocken ska bort. Är man sjuk så ska man ha trygghet o form av ersättning.  Förstärkt rehabilitering är angeläget. Ersättningsnivåerna måste höjas.

Också bilden av alliansen och dess förändringar i systemet påverkades säkert både den här debattens utgång och att så många väljare lämnar alliansen tack vare galenskaperna. Den minister som sedan  tre år är ansvarig pratade mest om historiska tider och hur det var på den förra regeringens tid. Hon skylde omväxlande på oppositionen och på försäkringskassan. Det fanns en antydan att man själv hade missat i bedömningen. 

Visst är hela frågan i sig farlig för alliansen. (även om den drabbar de sjuka värst). Det kanske farligaste för de styrande är ändå att den illustrerar något om politiken som går på tvärs mot var Reinfeldts alla ambitioner har varit. Om uttrycket tillåts med viss överdrift visar frågan på regeringens "ondska", i stället för de alla goda gåvors givare som moderatledaren gärna vill se sitt parti. Att han själv smiter från att ta debatten med Sahlin i riksdagen gör inte saken lättare.

I studion hann man aldrig till den andra farliga punkten: Husmark Pehrsson som faktiskt är det enda statsråd som öppet har erkänt att sjuka för sämre villkor därför att skatterna ska sänkas. Visst. Talmannen som klubbade beslutet till de borgerliga ledarmöternas applåder menade ju att det bara är bra för cancersjuka att arbeta. Hade det lyfts hade sannerligen inte läget förbättrats för moderaternas Husmark-Pehrsson. Tvärtom.   

- Mitt inlägg före debatten
- Mitt inlägg strax efter debatten
- Fler bloggare, Tord Oscarsson utvärderar, Peter Högberg gör detsamma, Migelle Wikström (m) som har missförstått S förslag och tror att vi vill ha stupstock, Helena Widegren (m) är mer upprörd över oppositionen än de sjuka som drabbas av politiken, Per Altenberg som tycker debatten är sjuk, Per Ankersjö talar om "oärlighet" i stället för om de som drabbas av politiken, Dick Erixon drar som vanligt på långt under vattenytan, 

- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gårdagens debatt var ett praktexempel på hur förtroende för demokrati undergrävs.

Allt om Alliansen sa...

Jag måste verkligen erkänna det! Ni rödgröna är en opposition i världsklass! Ni mörkar er egen politik totalt, ljuger, gnäller på alla förändringar och förbättringar som alliansregeringen genomför för att sedan i tystnad acceptera dem, KU-anmäler Filippa Reinfeldts mysbyxor, kör med härskartekniker, negative campaingning och synkroniserade toppstyrda bloggattacker.

Men det ni ännu inte fattat är att att väljaropinionen inte är ett betyg på er som blivande regering - utan ett betyg på er som opposition.

Svenska folket gillar er som opposition - inte som regering!

Essbeck sa...

Reinfeldt och moderaterna har satt det i system att inte ta debatter. Det där när han spelar irriterad och uttrycker att hon bara gnäller gjorde han när han var i göteborg för något år sedan och ville inte träffa den rödgröna kommun majoriteten.

http://www.youtube.com/watch?v=SndJDE8OHIQ