tisdag 22 december 2009

Lam julstämning hemma i Sverige? Och statsminister som missade jul-önskningen?

Ser att det som ni kallar "snö" därhemma verkar vara en flitigt förekommande vara. Jo, visst körde vi igenom eländet pa vägen mot Arlanda. Här nere pa "Mallis" är det som en sen, svensk sommar. Ingen snö. Idag har Johan Ulvenlöv släppt sin krönika om 2009 i bloggosfären, sett med NetRoots-perspektiv. Ett enda ord beskriver resultatet: "Framgang". Ett tack till Johan för alla insatser under 2009.

Idag ser jag under detta tidspressade bloggande att medierna utvärderar m-ledarens jultal. Bl.a. Svenskan kommenterar och sprider juleljus ocksa om talet. Ända tycker jag att det lyser igenom en stor tveksamhet om framtiden. Det självförtroende som allianstrogna medier talade med tidigare verkar ha försvagats lagom till det nya 2010. Att moderatledaren enligt AB till och med glömde själva julhälsningen säger kanske en del om nervositeten som präglar de nuvarande maktpartierna inför valet. Gissar att man trots det tar ett par dagar av julledigt i all fall. Mer allvarligt är om man missar att tala Sveriges stora problem som jobbkrisen och den välfärdskris som de sjuka och arbetslösa känner av.

Sedvanligt gissar jag att julefriden innebär en tillfällig paus i de vanliga politiska trätoämnena. Det innebär inte att samhällsengagemang helt dör ut under helgerna. Som alltid tar det som verkar vara samvetsbrister inom oss att framkalla engagemang för de som har det allra sämst. Vi ser helt plötsligt de hemlösa när julen nalkas. Jag skrev i en krönika om mina "splittrade" känslor för denna "samvetsvälgörenhet där jag ibland inte fattar varför vi inte samlas kring de samhällsförändringar som tar bort orsaker till detta verkliga utanförskap. Bengt Sääf skriver debattartikel i AB om detta, värd att läsas. 

- Tidigare inlägg om jultalet.
Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.

- Ser i hastigheten en del reaktioner pa en United MIndsmätning. Ser att den verkar färsk pa ABs webbsida men det star publicering i november? Skitsamma. moderaterna och Reinfeldt har problem i alla fall. Om detta skriver Johan, Mary, Peter Högberg ocksa om jultalet, Martin Moberg om det där ni kallar snö, Ett hjärta rött med jultack, Annarkia med kyla och vackra julfoton,
Intressant?

3 kommentarer:

Eva-Lena Jansson sa...

För att vara på semester så bloggar nu nästan i arbetstakt;) Ha en skön ledighet och läs gärna Alliansfritt om hur Littorins och Olofsson halva miljard blev till sand.

Mary X Jensen sa...

Hörrni där. Fortfarande vet vi inte ens om den halva miljarden behövs. Snart kanske SAAB har en annan ägare. Allt står dock skrivet i sand det medges.

Ha en mysig julhelg båda två.

Peter Andersson sa...

blir uselt med kommentarskommenterande har nere. Ville bara tacka för alla mysiga halsningar... Till er fràn mig ocksa

/Peter