tisdag 8 december 2009

Sjukförsäkringsstormen fäller en ihålig fura?Dagens medier spekulerar vidare i Peter Erikssons prognos att sjukförsäkringsfrågan kan få Reinfedlts regering på fall. Därför går också ledarredaktionerna till storms i gemensamt försvar av regeringen Både DN och Svd gör som regeringen i försvaret: flyr från det frågan handlar om till forna tider. "Så var det förr".
Svenska dagbladet gör en liten tavla eftersom man samma dag som Reinfeldt i DN (ej på nätet ännu) råkar köra med samma illustration: "Sossarna förtidspensionerade 140 om dagen". Man har tydligen suttit i samma argumentrimningsmöte. Detsamma gäller Dagens Nyheter som också drar till forna tider. Det är inte det debatten gäller. Det handlar  om hur Reinfeldts regering behandlar sjuka som behöver ett trygghetssystem att lita på. Idag!

Det hela den debatt som förs handlar om är att regeringen försvarar ett system som inte är värdigt ett välfärdsland som Sverige. De hårdare kraven på bland annat cancersjuka är en sak. De 16.000 nya utförsäkrade vid årsskiftet är en annan, Åsa kan vara en av dem som drabbas. De lögner som ansvariga minister har kommit med ytterligare en frågan som driver på hettan.Att statsministern bara driver den politik han har talat om sedan ungdomsåren är ännu en. Och kanske mest: den vrede som jag och många känner över den förda politiken som slår mot enskilda.Det handlar inte om förr. Det handlar om nu. Vill man för övrigt gräla om historien så fly då för allt i världen också till den förra borgerliga regeringens tid. Eller som försäkringskassan förklarar sin statistik:

Kurvan stiger kraftigt mellan 1992 och 1993, eftersom ovanligt många nya pensioner beviljades år 1993.
Det är som sagt dagens händelser som frågan gäller.Möjligen är det lite synd att LO-ekonomerna presenterar sin studie om ökade inkomstklyftor just nu. Men visst är den i högsta grad relevant. Det regeringen Reinfeldt håller på med - att skicka de som borde få en chans att komma tillbaks efter en sjukdom till kommunernas socialtjänst. Borgernar och regeringen kommer att slå bort hela studien med att det är "Sossepropaganda".
Möjligen utgår S-politiken från att bryta just de samhällsbrister som LO pekar på. Regeringen Reinfeldt skapar detta genom ofinansierade skattesänkningar till de med redan höga inkomster samtidigt som man fortsätter slagen mot arbetslösa och sjukadom. Inte konstigt att svenska folket blir rejält förbannade.  

Läs mer:  
- TCO som visade på statsrådets "felaktiga" uppgifter i Agenda."Ingen har sagt något", var fel.
- Aftonbladet om klyftorna i Sverige

Fler bloggar om detta förutom de på NetRoots och Politometern.
- Johan Westerholm med genomgång av ämnet.
- Edvin Alam som kommenterar LO-rapport med hänvisning till LO-rapport....
- Amanda Brihed om att regeringen måste rensa i arbetslinjen...
- Eva Rundkvist med videokommentar om statsrådskunskapen om sjukförsäkringen...
-  ...och så får Mattias förstås en returlänk... :-)


Vill man slå med historiska siffror så finns dom....


6 kommentarer:

Tingeling sa...

Du skriver som vanligt så bra, Peter! Vill passa på att uttrycka min beundran för ditt energiska, välskrivna bloggande om dagsaktuella och ständigt viktiga frågor. Önskar jag orkade hålla en bråkdel av det tempot =)

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article6254188.ab

Mona Sahlin har kvicknat till. Såhär ska det låta.

De utförsäkrade kommer ju intre att få några akassepengar på evigheter.

Jag vill passa på att än en gång lementär begreppsförvirring - nej, ett bedrägeri! - som Alliansen alltför lätt har kommit undan med, vilket borgerliga humbugekonomer har understött.

Alliansen talar om att öka arbetsutbudet. Det skulle öka sysselsättningen. Det är fullständigt felaktig, och en logisk kullerbytta.

Ty vad är arbetslöshet? Jo ett utbud av arbetskraft, som överstiger efterfrågan, dvs. antalet tillgängliga jobb!

Ni ser hur urbota dumt det är.

Sen är det självklart, att man kan nå full sysselsättning genom att helt enkelt sänka lönerna tillräckligt, åtminstone i en ekonomi med stor utrikeshandel som Sverige.

Nu måste det framgå hur meningslöst det är att tala om sysselsättning útan hänsyn till lönen.

Att öka utbudet innebär med andra ord OFRÅNKOMLIGEN en lönesänkning. alliansen har alltså hela tiden haft för avsikt att sänka lönerna. Det är själva poängen med att öka arbetskraftsutbudet. Det är skandal att de har fått komma undan med denna billiga svindel.

Det rätta för vänstern är att öka EFTERFRÅGAN på arbetskraft vilket man enkelt gör genom förnuftiga offentliga investeringar.

Då ökar BÅDE sysselsättning och lön!

För att behålla ordning på statsfinanserna finansieras politiken lämpligen genom skattehöjningar med klar och tydlig prohgression.

Det drabbar inte konjunkturen så hårt, eftersom de rika konsumerar en betydligt lägre andel av sin inkomst. En större del går åt till improduktivt sparande, inte till privat investering som ökar produktion och sysselsättning.

Alliansen vill motverka lågkonjunkturen med skattesänkningar. Men då drabbas statsfinanserna och pengarna går åt i bank och guldköp etc. Det finns inget som HELST empiriskt forskningsstöd för att dessa skattesänkningar skulle förbättra konjunkturen. Vad det handlar om är brutal klasspolitik. De rika skor sig på de fattigas bekostnad. DET är Alliansens verkliga syfte med sin ekonomiska politik. INGENTING ANNAT. Absolut ingenting annat! De påstår att det är för samhällsekonomins bästa, men det är ren och skär medveten lögn. Inget annat.

Det VET Anders Borg. Han och hela regeringen ljuger fullkomligt MEDVETET för oss allihop.

Nu är det verkligen hög tid att vi får en verklig VÄNSTER som tar folkets plånboksfrågor på allvar!

Den ekonomiska högerpolitiken har alldeles skenat i väg sen "den underbara natten".

Det är definitivt hög tid att vända skutan och gå i rakt motsatt riktning.

- Peter Ingestad, Solna

blues sa...

Som alltid - strålande inlägg med massa fakta och rätt ord på rätt ställe - och det käns för tungt att läsa gång på gång att vår egen statsminister ljuger,undviker tala sanningen och försvarar det helt sjuka och rutna systemet som han skapat med hjälp av sina r..slickare (ursäkta ordet).
Hur kunde vi bli så naiva och rösta för tre år sedan på sådana dilletanter som fördärvar vår välfärd och genom det urholkar vår demokrati?

Sanna sa...

Sossarna har tydligen påbörjat sin propaganda- och smutskastningskampanj toppstyrda av Sveavägen 68 och LO-borgen. De griper tag i minsta halmstrå för att försöka få regeringen att hamna i dålig dager!

Men alla förändringar i sjukförsäkringarna kommer från den socialdemokratiska utredningen "Mer försäkring. Mer arbete." som skriker efter de reformer som nu genomförs!

De rödgröna är i vanlig ordning helt ansvarsallergiska och ohederliga i debatten.

Rally sa...

Du har glömt något elementärt sanna
det är alliansen som är i regeringsställning.
Tänkte inte på det!!

Dick sa...

Intressanta siffror du visar.

1.000.000 helårsarbetskrafter som inte arbetar och genererar skatteintäkter. Varför?

I Jämtland är är man alltjämt sjukast i Sverige. Varför?

Det verkar finnas en from förhoppning om att ökade bidrag och ökade offentliga investeringar ska lösa denna problematik. För inget ansvar kan väl lastas på individen själv?