onsdag 2 december 2009

Jobbar man bättre med cancer i kroppen?

[uppdaterad] Idag skriver läkare från Onkologen på Karolinska Sjukhuset om hur cancerdrabbade kvinnor drabbas av det regelverk som finns för att pröva "arbetsförmåga". Det där med deltid och anpassning av kraven på arbete efter din förmåga tycks inte finnas, efter 90 dagar i alla fall. "Full fart" oavsett din hälsa verkar vara det som gäller. Läkarna skriver:
Vi utgår från att det inte varit politikernas avsikt att försätta patienter med livshotande sjukdomar i dessa situationer utan att det hela är en konsekvens av okunskap hos såväl lagstiftaren som Försäkringskassan.
Den politik som förs när det gäller sjukas rätt att vara just sjuka har beskrivits de senaste dagarna. Myndigheternas tillämpning av regelverket där enskildas situation och arbetsförmåga betyder mindre än arbetsförmedlingens eller Försäkringskassans egna regelverk verkar alltmer lämna det som är värdigt ett samhälle som vill kalla sig "välfärd".

En väljare ringde mig en gång och tyckte att vi skulle använda begreppet "Politisk diagnos". Ju mer man ser hur politiken slår i verkligheten desto riktigare verkar det bli. Först: läkaren som bedömer graden av hälsa, som kanske klassar dig som sjuk till 100 procent. Det är inte nog. Efter det ska sjukdomen prövas utifrån "politiken": Du är sjuk medicinskt sett men "politiken" har sagt att det alltid finns en arbetsförmåga kvar. Artikeln i DN lyfter fram att det krävs tid för anpassning och återgång efter en behandling. Ska inte ett modernt arbetsliv och ett sjukpenningssystem i en välfärdsnation klara av sådana hänsyn?

Mer: Expressen, Ab, svd,
Bloggar på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har gått igenom detta med cancer
under ett år och två månader. Allting har fungerat utomordentligt bra. Försäkringskassan skickar ett brev, därefter förlängs sjukpenningen utan problem. Ibland stämmer inte verkligheten med vissa personers illvilliga önskningar.

Britta Sethson sa...

Jag vill i detta sammanhang bara citera vår socialförsäkrningsminister

Skärpta sjukregler ska betala lägre skatt

Läs mera här

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_253673.svd

Ibland stämmer inte allianspolitiken med allianskramarens förhoppningar

Peter Andersson sa...

Anonym: Om allting har fungerat smärtfritt och bra så är det som det ska i ert fall. Så borde det vara för alla patienter. Det är förstås viktigt att det som inte fungerar kommer fram också

Britta: tack för kommentaren.

/p

Adam Persson sa...

Peter,

Men varför är du så fixerad att rapportera om det som inte är bra hela tiden? Inser du inte att du tappar en aning i trovärdighet?

I alla system finns det alltid någon som far illa eller som inte riktigt passar in, så även under den tid socialdemokraterna satt vid makten. Naturligtvis gäller det att minimera dessa men de kommer alltid att förekomma.

Jag tycker det är lite barnsligt och gnälligt här tidvis, lite mer nyanserat tack.

Vänligen Adam

Anonym sa...

Läs vad det där moderat-aset Kent Persson skriver i dag: "för mig är det självklart att... blah, blah, blah, blah." Ja, det säger han NU. För nu är han RÄDD. Jag ska tala om för er att Kent persson skiter totalt i människorna. Han tänker bara på den egna karriären. Han har haft ALLA chanser att reagera hur länge som helst, men inte fan har han gjortv det, inte! Vem har vecka ut och vecka in framhållit det här utan att någon brytt sig? Jo, JAG.
.
POLITIKER FÖRTJÄNAR AVSKY!!!
-
Peter Ingestad

Anonym sa...

Till den anonyme: FATTA då!! Det är RÄTTSLÖSHETEN det handlar om. Godtycket. Lotteriet.

Anonym sa...

Adam Persson bagatelliserar andra människors lidande helt samvetslöst. Han är bara värd förakt.

Adam Persson sa...

Kraxpelax a.k.a Peter Ingestad, du är ett troll, ett internet-troll, och jag är förvånad att du fortfarande tillåts kommentera alla bloggar och att du inte stängts av.

Anonym sa...

Det är precis detta en krönikör nyligen tog upp i en kvällstidning om hur rätt och fel förvrids bland dessa nyhetskällor till bloggare ibland när efterforkningen i sin tur kommer allt för många gånger från vinstdrivande mediaföretag bland annat i kommentarer och där det slutar med rena dumheterna när man läser kommentarerna mellan t ex Adam Persson och Kraxelpax.Nog har gammelmedia sina brister ibland men jämfört med detta verkar de ju stå sig ganska bra fortfarande.Varför blir ni inte medlemmar på ett forum för verbal skitkastning istället !?. :/

Och innan ni hinner ge mig ett nytt verbalt och ogenomtänkt svar så .... Ta er i brasan.

Pelle

Anonym sa...

Det fr fullständigt nödvändigt att stå på, med sina lungors fulla kraft, för det är det ENDA språk högern, dessa hatets och illviljans kolportörer,förstår. Det är saker som sedan länge är kända, och som har möjliggjiorts av de gummiformuleringa Sethson. Makthavarna har medvetet slagit dövörat till.

Troll? Jag KÄMPAR för de försvarslösa. Troll: dendär Pelle har inga argument, han bara brölar ut sitt hat helt besinningslöst. Sådan är brÖlhöger.

Låt oss granska den nyliberala andan närmare.

Man måste ha klart för sig att den här mentaliten genomsyras av människoförakt och illvilja. De rika stoltserar med sin egen brutalitet. Den här moderaten hånflabbar öppet åt människors olycka:

http://groups.google.com/group/swnet.diverse/browse_thread/thread/4e9690c778951bb4/cdeb361156c90718?lnk=raot&pli=1

Jag har följt med debatten, och jag kan försäkra att det här exemplet är INTE ALLS mariginellt eller orepresentativt. Det är mainstream. brÖlhögern, Alliansens väljarkår, visar sitt avskyvärda tryne.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Att folk som KAN jobba också SKA det tycker jag också. Det är inte det det är frågan om. Det har förekommit en jädrans massa okynnessjukskrivning, för "utbrändhet" och Gud vet allt, inte minst bland de högavlönade. Att röja upp i detta är nödvändigt. Men att ge sig på DÖENDE CANCERPATIENTER!!! Det tycker Adam och Pelle är helt OK; det är ingenting att reagera mot; det är helt andra saker de retar upp sig på. GRISHÖGER, helt klart.

Och vad skall man säga om alla dom som lever på räntor, avkastningar, utdelningar etc utan att göra ett skapandes? Är det "arbetslinjen", det? Är det inte snarare HÄR vi har de RIKTIGA välfärdsparasiterna? Ja, jag bara frågar!

Anonym sa...

Att driva döende cancerpatienter på detta sätt är uppemnbart omänskligt. Vilka är de skyldiga? Jag gissar: brÖlhögersinnade enskilda personer i befogenhet på sjukhus och försäkringskassor, som tänjt lagstiftningen så långt möjligt till de sjukas nackdel. Kort sagt onda människor. Därtill har lagstiftarna givit dem möjlighet; och låtit eländet fortgå i många månader i vetskap utan reaktion. Undra på att man blir upprörd!

Anonym sa...

Jag tror det är viktigt i detta sammanhang att kontrollera insläppet på arbetsförmedlingen så ev sjuka som måste bäras på bår kommer in och kan söka heltidsjobb. På 30-talet fick sjuka arbeta o göra rätt för sig i stenbrott o liknande för att inte ligga samhället till last.

Micke sa...

Visst har regelverket blivit ännu tuffare under de senaste 4-5 åren (även under tidigare regering). Jag tycker synd om försäkringskassans handläggare som tvingas göra dessa bedömningar. Många gånger när olika personer inte får sjukskrivning eller sjukersättning så beror det i många fall på att deras läkare skrivit alldelles för otydliga läkarintyg. Speciellt när man som patient ständigt kommer till nya läkare som inte känner till sjukhistoriken. Om en eller flera diagnoser "missas" i det nya läkarintyget så anses denna person vara frisk från denna sjukdom, även om så inte är fallet. För att lösa detta problem så krävs kontinuerlighet i läkarkontakten.

Jah Hollis sa...

Om man är så sjuk att man inte kan jobba, ja då ska man väl heller inte jobba. Det borde väl vara en självklarhet att det är den enkla regeln som ska följas.
Jag har tack och lov inte haft med Försäkringskassan att göra på år och dag, men tanken på att jag skulle behöva anlita deras tjänster igen skrämmer mig lite.

Peter Andersson sa...

adam. De flesta som sysslar med politik har någon form av drivkraft i att man reagerar på fel i samhället. Det som nu har debatterats ett tag är ju inte för att system funkar för "Nästan alla". Det är enskilda individers sätt att drabbas som pekar på saker som måste rättas till.

Visst har brister funnits också under (S)-regeringar. Av olika bakgrund. Ibland därför att ekonomin har tvingat fram försämringar vi egentligen inte ville. Ibland därför att myndigheter tillämpar regler på ett sätt som egentligen inte är politikens avsikter.

Micke. Du har helt rätt. Håller med dig.

Jah H... det du pekar på är viktigt. Att man skräms av tanken att behöva hamna i beroendeställning mot "systemet". JAg har betalat avgifter för a-kassa sen 1983...varje år...varje månad...utan att behöva ett enda öres ersättning. När jag sen år 2006 behövde det...var det så att säga rakt in i byråkratiträsket. Helt oacceptablelt, fullständigt ovärdigt ett välfärdssamhälle...men ändå.

Socialdemokratin måste bli betydligt mer offensiv i att hålla systembyråkratier i örat även om det råkar vara väldigt "kära" organisationer för oss

/p