måndag 14 december 2009

Positivare (S)yn på personval bra för demokratin

Socialdemokraterna är gott exempel på Svenska dagbladets ledarsida. Idag skriver Sanna Rayman en nästan hyllningsledare till det försök med "primärval" som (S) i Sundbyberg. Några bloggare finns med som kandidater, som Nathalie, Sofie, Marika och Claes.

Det var några år sedan som (S) gick med på ett visst inslag av personval i valsystemet mot att den gemensamma valdagen behålls. Men trots acceptensen lever ändå misstron kvar. "Det är partiet - inte personer som går till val" betonas nästan alltid när personvalskampanjer läggs upp. Sumpan tar nästa steg och jag skulle säga långt före oss andra. Visst ska man inte överdriva den praktiska makt som väljarna har (alla utom alliansväljare) att påverka. Men till skillnad från ibland ganska trista och tråkiga spel bakom kulisserna i partierna är Sundbybergs väg något befriande.

Det är bra för svensk demokrati med kandidater som presenterar sig för sina väljare. Visst har partierna alltid synts på någon bild i en valfolder. Men att se till att de som vill ha makt också söker sig ut till väljarna och ber om den, inte bara litar till någon väl inkörd nomineringsprocess i partiinpyrd, kamratskapliga anda, är ett viktigt utvecklingsområde. Sundbyberg är steget före. 

- Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Marika sa...

Jag kandiderar också! ;-)

Peter Andersson sa...

marika. JUst precis därför lade jag nu till dig,,före Claes :-)

Marika sa...

Tack! :-D