söndag 25 december 2011

Nya republikanska medlemmar efter kungens jultal


Så har
också kungen hållit ett traditionellt jultal. Talet borde ge Republikanska föreningen många nya medlemmar. Hela talet verkade utgå från att kungen känner ett närmast panikartat behov av att motivera sin egen och sitt kungahus existensberättigande. Kungen och drottningen reser. Kungen vill öppna upp svenska slott. Kungen tycker om Nya Karolinska sjukhuset. Kungen ser fram emot att bli morfar. Kungen gillar Tranströmer. Talet i sammanfattning.

Kungen inleder
med "Kära svenskar, hemma och utomlands". Om han däri räknar in "icke-svenskar" men som lever och verkar i vårt land, vet jag inte. Däremot gick kungen ett par hundra år bakåt i tiden, till en annan invandrare som ankom vårt land och sedemera blev kung.

"Karl XIV Johan. Han var den förste i ätten Bernadotte och kom till Sverige för 200 år sedan. Karl Johan tog initiativ till mycket i vårt svenska samhälle. Han såg till att kommunikationer, bankväsende samt sjukvård och skolgång utvecklades
Kungen hade också ett par rader för att uppmärksamma....en grupp.
"...alla de goda krafter som finns omkring oss. Det finns många hjältar i vårt samhälle som i det tysta kämpar för andra människor utan att få uppmärksamhet eller ett tack. Ni skall känna att ni också omfattas av min och familjens varma julhälsning.
Om detta kan mycket sägas. Riktigt vilka det är som ska känna glädje i kunglig uppmärksamhet i det där avsnittet av talet är väl skrivet i stjärorna. Vad som däremot är solklart är att kungen i dagens tal var så fokuserad på att bekräfta sitt eget ämbete att han själv i stället bekräftade skälen för att avskaffa monarkin. Gör så!

Och som ett par medier uppmärksammar: Kungen höll helt tyst om den skandaldebatt som varit het i medier och bland allmänheten sedan boken "Den ofrivillige monarken".


Mer att läsa:  Hela jultalet på hovets pressrum, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, Ekot.
Fler som bloggar om jultalet: Johan Westerholm,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,