fredag 30 december 2011

En efterlängtad vändning uppåt?

Närapå efterlängtad! Så kanske man kan beteckna dagens debattinlägg av Håkan Juholt och Tommy Waidelich på SvDs Brännpunkt. Temat är de växande samhällsklyftorna och vad som borde göras för att vända utvecklingen. Jobben, utbildningen, en schysst a-kassa för att underlätta omställning och skatter efter bärkraft. Fyra politiska områden som är centrala för att uppnå ökad rättvisa.

Inlägget är ett skarpt, snabbt och välkommet svar på veckans märkliga utspel av finansminister Anders Borg. I en intervju till TT glömde Borg helt sin egen politiks effekter som har lett till växande klyftor. I stället sade sig finansministern vara "bekymrad" och lät som en god socialdemokrat. Att hans egen förda politik, vad man än kan säga om historien, är en av orsakerna till att klyftorna växer, förteg Borg.

Som Juholt/Waidelich skriver idag:
Förklaringen till detta ligger delvis i lågkonjunkturen, men knappast enbart. Det handlar om politiska beslut. Det är omöjligt att skära i a-kassa och sjukförsäkring för att finansiera skattesänkningar utan att de som uppbär dessa ersättningar får mindre att röra sig med. Därför är det inte förvånande, men djupt oroväckande, att barnfattigdomen nu ökar i Sverige.
Socialdemokratin behöver lägga fast den här övergripande politiken. Även om många väljare och sympatisörer i grunden och i hjärtat vet och känner vilken inriktning politiken ska ha, så måste den jobbas igenom. Det borde ha skett direkt efter valet 2010 men nu är det tidsperspektivet satt ur spel. Dagens debattinlägg kan ändå bli en startpunkt på en djup ideologisk debatt om framtiden och om de politiska alternativen. Socialdemokratins tidigare val av "barnfattigdom" som en viktig fråga var i sak helt rätt. Jag ser förvånande invändningar mot det, dock. Men det har saknat en förnyad grund på vilket den frågan ska vila. De fyra politikområdena är viktiga i sammanhanget. Det ger också en ren och tydlig konfliktpunkt gentemot borgerligheten.

Låt nu det politiska grovarbetet börja och låt oss alla hjälpas åt att fylla den här idéplattformen med konkret politik. Detta samtidigt som vi vässar oppositionsrollen. Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och andra i alliansregeringen saknar helt trovärdighet i det myckna talet om "rättvisa". Det är bara en samlad arbetarrörelse som kan.

Det förutsätter några saker till. För att trovärdigheten ska kunna återhämtas är politiken och färdriktningen basen. Men sen gäller det att hålla sig där, utan fladdrande utspel utan eftertanke. Partiet har nu angett tonen för färden framåt. Må den hållas tydlig. Och visst kan man också hoppas på en viss uppslutning bakom detta så att personfokuset kan vridas över till ett fokus på färden framåt. Om det sker i debatten bland partivänner och bloggare lär vi se. Jag är på den punkten inte helt optimistisk.

Mer att läsa: SvD, Lena Henell, 2011 för Reinfeldt, AB-ledaren om Borgs klyftor, DN om ökade klyftor, DN debatt, om regeringens framtidskommission, AB-debatt, Magnus Ljungkvist,

Fler som bloggar: LO-bloggen, undertecknad, LO-bloggen, Ulla Johansson, Martin Moberg, Monica Green, Olas tankar, Göran Johansson, Huddingeperspektiv, Claes Krantz, Alliansfritt, Roger Jönsson, Claes Krantz 2, Löntagarbloggen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer (8)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Du är rolig du. Det är alltså "skarpt" att påpeka att om man sänker a-kassan så får arbetslösa mindre att röra sig med, eller att tro att problemet med den ökande ojämlikheten beror på att regeringen pungar ut med för lite pengar.

Jag skulle gärna se en kraftfull opposition mot de negativa inslagen Alliansens alla samhällsförändringar, men det måste ju ta sin början i en förståelse för vad som faktiskt håller på att ske. Och de här båda amatörerna visar med nedslående tydlighet att de inte har de kunskaper som krävs för att analysera förändringarna i samhället och komma med trovärdiga förslag på lösningar. Vilket kanske inte är så förvånande med tanke på att de saknar utbildning.

Ännu mer nedslående är att se att de har en lojal hejaklack som applåderar även de mest pinsamma utspelen. Det känns väldigt mycket som Nordkorea och bekräftar intrycket från ordförandevalet att SAP har en partikultur som inte hängt med samhällsutvecklingen de senaste 50 åren.
Karl Markss avatar

Karl Marks · 691 veckor sedan

Martin ovan säger det tydligt - S är ju helt frånåkta. Att komma med självklarheter och floskler är ju inte att bedriva opposition. VAr finns de egna ideerna? Var finns nytänkandet? Var finns det som skall ge valvinst? Byt ut Juholt och hans totalt anonyme och imkompetetente nickedocka Waidelich. Sen kanske det kan händs nåt.
Martin, jag tror ett av problemen är just hejarklacken du skriver om. Juholt och Waidelich skriver säkert mot bättre vetande men för de redan övertygade (hejarklacken), inte för att vinna nya väljare.

Ekonomin i stort tillåter inte längre ständigt ökande offentliga utgifter samtidigt som skattebetalarna får reallöneökningar. Detta har dragit undan mattan under fötterna på S.

Den offentliga sektorn kan inte S ta strid med eftersom den är S skapelse i mycket så där försvinner en möjlighet att erbjuda väljarna något.

Som du (Martin) redan varit inne på så saknar S trovärdighet när de talar sig varma för att utbildning ska lösa Sveriges problem. Det behövs uppenbarligen ingen formell utbildning för att göra karriär i S och jag tror att väljare med utbildning vill styras av politiker som också är utbildade eller åtminstone visar respekt för väljarnas kunskap och erfarenheter.

Peter Andersson gestaltar på ett berömvärt sätt S dilemma när han skriver. "Låt nu det politiska grovarbetet börja och låt oss alla hjälpas åt att fylla den här idéplattformen med konkret politik." och sedan inte kommer med ett enda konkret förslag.

Peter Andersson är optimistisk. Det hör till hans roll men 100-tals optimistiska bloggare och 1000-tals optimistiska medlemmar som alla säger till varandra: Det här klarar vi, nu vänder det, men inget gör kommer inte att leda till någon vändning.
Arne Rolands avatar

Arne Roland · 691 veckor sedan

Läste häromdagen att moderaterna betalar personer för att skriva i olika forum. Om det är dessa som kommenterat här vet jag inte men osannolikt är det inte.
Just det, jag glömde skriva att den okritiska hejaklacken också lider av paranoida föreställningar!

Men låt oss spinna vidare på konspirationsteorierna. Är det inte enligt samma logik sannolikt att Juholt och Waidelich får betalt av Moderaterna för att sabba oppositionens chanser att vinna nästa val?

Jag menar, det är ju öppet mål på så många fronter: alla de här privata företagen som tillhandahåller undermåliga välfärdstjänster, och i vilka ledande Moderater har starka ekonomiska intressen. Eller ta skolpolitiken, där konkurrensen lett till betygsinflation och eventuellt sämre resultat. Eller ungdomsarbetslösheten, där den moderatledda regeringen visat sig vara lika inkompetent som tidigare socialdemokratiska regeringar.

Det finns så många misslyckanden i Alliansens paradfrågor, vilka man mycket enkelt hade kunnat göra politik av. Om man haft en grundläggande förmåga till analytiskt tänkande och ett politiskt program.

Fast istället ägnar man sig åt att misstänkliggöra dem som vill diskutera problemen. Det är sorgligt. Måste sossarna hamna under 20 procent i ett val innan man vaknar?
2 replies · Aktiv för 691 veckor sedan
Arne Rolands avatar

Arne Roland · 691 veckor sedan

Köper man bloggare är det inte osannolikt att man köper kommentatorer.
http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article2474... http://kulturbloggen.com/?p=24191
Jovisst, jag känner till det där. Men det är lite märkligt att komma dragande med det på en blogg som skrivs av någon som har betalt för att argumentera för socialdemokraterna. Dessutom kan det ju vara så att eventuellt köpta kommentatorer har rätt i sak och såvitt jag kan se har du inte presenterat tillstymmelsen till ett sakargument. Tvärtom är det en ganska tydlig indikation på att du saknar sådana när du uppenbarligen måste ta till vilda spekulationer om vedebörandes motiv.

Själv tillhör jag kategorin som kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna när de gör ett bra jobb. Men Juholts och Waidelichs inkompetens parad med Peter Anderssons okritiska entusiasm och dina bunkermässiga konspirationsteorier stärker mig i min uppfattning att sossarna bör få tillbringa även nästa mandatperiod i opposition. Vilket är synd, för Alliansens politik har en del problematiska konsekvenser.
De borgerliga kritiker som påstår att de har svar som ger välfärd - vad har ni egentligen att säga till alla som blir arbetslösa av Borgs politik? Alla ungdomar som inte får något jobb, eller någon bostad? Alla sjuka och äldre som inte får vård, ambulanser, äldreomsorg, och urholkade, sönderspekulerade pensioner som sänks drastiskt och allt hastigare pga börsförluster som i sin tur beror på det storhetsvansinniga neoliberalprojektet EU och euron? Nu ökar varslen, Saab lägger ner, växellådsfabriken i Göteborg säljs, handeln visar skakiga siffror etc och då tänker Borg skeppa ut 145,2 miljarder till euron via IMF. 45, 2 miljarder är redan beslutade av riksdagen - med primesossars hjälp - nu väntar ytterligare 100 miljarder som skänks till eurozonens svarta hål, trots att vi inte kommer att få tillbaka pengarna, då det finns akut risk för betalningsinställelser från både Grekland, Italien och Spanien. Tyskland bidrar inte med ett öre - om inte USA ställer upp och det har USA redan uttryckligen sagt att man inte tänker göra, likaså Kina. Regeringen stiftar lag tillsammans med SD, om tvångsprivatisering av äldreomsorg, vård och skola, så att ännu mer pengar garanteras Care(M)a m fl riskkapitalbolag, som fortsätter skeppa våra skattepengar till skatteparadis "tills" regeringen stiftar lag som omöjliggör detta, det blir många miljarder som rinner ut innan det hinner hända (aldrig med M vid rodret - man biter inte det bolag som man själv sitter med i). Nu vill Borg - och de nyliberala socialdemokraterna som tänker avsätta Juholt snabbast möjligt - lagstifta om bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen så att 40-100 000 arbetslösa tvingas till socialbidrag. Det ökar barnfattigdomen om möjligt ännu lite till.
Kallar borgerligheten det här för en politik för tillväxt? De många arbetslösa kommer att bli många fler under 2012 och klyftorna kommer att öka lavinartat samtidigt som konsumtionen kommer att sjunka vilket kommer att leda till ännu mer varsel och nedläggelser. Den EU- och euroforiska politik som Borg och Reinfeldt självsvåldigt för - i strid med folkviljan - för att utsudda svensk suveränitet, göda dansk och fransk neokolonialism som gör att Sverige förlorar kontroll över sin livsmedelsproduktion, tvinga befolkningstäta delarna av Sverige in i elprisområden som fördyrar för industri och jobb, rädda tyska banker och exportföretag - det kommer att leda till död för svensk industri och fördyra livsmedelspriser samt försämra matkvaliteten betänkligt - handelsbalansen kantrar också nu, svensk export sjunker och värre kommer det att bli under 2012. Borg och Reinfeldt har sålt ut landet till lägstbjudande. Löntagare OCH arbetslösa, sjuka, ungdomar etc får betala priset. Ändå ökar Reinfeldts "popularitet". Vad är vi - självplågare?

Ny kommentar

Comments by