söndag 25 december 2011

Sahlin och partiledarval

Det är juldag 2011 och ser jag rätt så kommer det mest uppmärksammade politiska utspelet idag från Mona Sahlin. Hon uttalar sig för ett förändrat sätt att välja partiledare framöver. I stället för den mer slutna process som tidigare har använts så ska det bli mer öppet, enligt Sahlin. Precis som andra partier gjorde när (S) fick kritik för att inte göra det, dvs ha en öppen process där kandidater berättar vad de vill och presenterar sig för medlemmar och väljare.

Det är i grunden bra att diskussionen fortsätter och att partiet går i den riktingen. Det är inte bara bra utan också önskvärt och, tror jag, en överlevnadsförutsättning inför framtiden. Väljare och medlemmar accepterar inte längre ett passivt "titta på" när "makten själv" väljer makten. Medlemmar och väljare kräver delaktighet. Annars ger man sjutton i det parti eller den organisation som inte bryr sig om ens åsikter.

Ska man ha någon kritisk ton mot Sahlins utspel så är det väl att det riskerar att förlänga formaliafrågor och personfrågor. I stället för att fokus äntligen blir på politiken, visioner och vägval, så kan utspel av det här slaget tvinga kvar det offentliga samtalet på det område - person- och  formaliafrågor - som socialdemokratin har haft alltför enögt fokus på sedan valförlusten 2010. Det borde i stället ha varit och måste framöver vara ett markant fokus på den politiska omprövningen.

Visst kan man också tolka utspelet som illasinnad kritik från Sahlin mot Juholt. En del väljer säkert att göra det med ärliga avsikter och av tröttnad på ständiga kritiker som aldrig ger det socialdemokratiska ledarskapet en lugn stund. I en del fall är det politiska motståndare som uttolkar Sahlins utspel och man kan verkligen fundera över om det är av omtanke om (S) framtid det görs. Jag är inte så säker på det. Men i sak är Sahlins utspel ett viktigt steg i (S) utveckling till ett parti i människors vardag, om man så säger.

Mer att läsa: Ekot, DN, SvD,  Expressen, Laholms tidning om valet av LO-ordförande.
Fler som bloggar: Kent Persson, Tokmoderaten, , Johan Westerholm, Peter Högberg, Mattias Lundbäck, Alltid rött, alltid rättLäs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,