tisdag 18 oktober 2011

Carl Bildt, oljan och världen

Carl Bildt själv har upplevt det som ett litet drev så till den milda grad att han faktisk bloggar om det i två inlägg. Jag kan nog tycka att det i jämförelse med andra drev den senaste veckan blir en liten fläkt som berör Bildts till synes kraftlösa agerande för de två svenska journalisternas sak i Etiopien. Idag börjar rättegången.

Anders Lindberg skriver på Aftonbladets ledare:
Utrikesminister Carl Bildt har varit märkligt passiv. Han satt själv i styrelsen för Lundin Petroleum när verksamheten i Etiopien förbereddes, den verksamhet Johan Persson och Martin Schibbye hade tänkt sig granska.
Senast jag skrev om affären Lundin Oil och Bildt var förra sommaren när människorättsorganisationen ECOS krävde en utredning av brott i Sudan och det faktum att Sveriges utrikesminister har suttit i företagets styrelse. Då läste jag på Bildts blogg och såg till min stora häpnad att utrikesministern länkade direkt till Lundin Oils egen försvarsdokumentation på sin hemsida. "Läs sanningen här", typ, skrev alltså Carl Bildt. Det är egentligen helt makalöst. Eller med Anders Lindbergs avslutande ord:
Att rättegången börjar är ett misslyckande för Carl Bildt. Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye borde redan varit frisläppta. Men då hade det krävts en mer engagerad utrikesminister. Carl Bildts tystnad är oacceptabel. Av många skäl.
Man ska förstås inte ta för givet att en mer aktiv Bildt hade garanterat ett frisläppande. Men det hade sannerligen sett snyggare ut för svensk del. Och OM det är en medveten passivitet baserad på en ovilja att ta i hårdare på grund av ett tidigare engagemang i ett oljebolag, ja då är det stor skandal. Eller som författaren Kerstin Lundell som skrev boken "Affärer i blod och olja" skriver på SvT Debatt:
Efter att ha sett Carl Bildt i Skavlan, där han envist hävdade att det som sagts och skrivits om Lundin Petroleum i Etiopien är en myt, så tror jag inte alls på honom längre. Han är tydligen beredd att använda riktigt fula knep för att slippa lägga korten på bordet vad gäller Lundin Petroleum. Hans  försök att slå i teve-tittarna att företaget inte ens haft verksamhet där var magstarkt.

Mer att läsa: DN, SvD, Ekot1, Ekot2, P1 Morgon
Fler som bloggar: Gunilla Källenius, Martin Moberg, Peter Johansson, Olas tankar, Anders Svensson, Kerstin Lundell, Iakttagaren, Claes Brolinson, Ung vänster, Peter Högberg, Thomas Böhlmark

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,