lördag 22 oktober 2011

Skrytvalsen från Örebro


Sloganen
"Tillsammans" är upplyst i det som i TV ser ut som en halvmörk lokal vid m-stämman i Örebro.  Där uppe på scenen talar moderatledaren, nästan hela tiden med kroppen vänd till vänster, sett från mitt håll. Det visar sig bli ett tal som nästan är rensopat från analys av samhällsbrister och i stället en stor historiafokuserad skrytvals. Ett parti som "ser samhällsproblem" talade Reinfeldt förvisso kort om i avslutningen. Problemet är trovärdigheten när det inte binds ihop med det stora blocket i talet: Fortsatt sänka skatter och frågan om de lösningar som partiet pekar på kommer att leda till jobb och bryta utanförskap. "Sänkt moms på krogen", exempelvis.

Reinfeldt inleder kort med att påminna och det utanförskap som han lovade bekämpa. Sen kommer han till skatterna där har fastnar en längre tid. Där verkar också stämmoombuden vakna till liv på allvar. "Vi har sänkt inkomstskatterna med över 70 miljarder". Därför är partiet det "enda regeringsalternativet inför valet 2014". Och möjligen retar det alliansvännerna något när Reinfeldt hävdar att hans parti är det enda som vill att "vanligt folk som jobbar ska få mer i plånboken". Ett långt avsnitt av talet upptas av RUT och ROT. Där antyder Reinfeldt att den som känner tveksamhet till dess effekter samtidigt är förespråkare för svartjobb. Och den retoriska sloganen "Fler kan arbeta under schyssta villkor" blir inte konkret. Vill partiet ta itu med det stora problemet som finns på arbetsmarknaden idag när det gäller verkligt oschyssta och otrygga anställningsvillkor? Där fanns inget konkret.

Det finns en punkt där Reinfeldt skrämmer mig. Hans försvar för det som kan beskrivas som "jobb till varje pris" och kritik mot dem som ställer krav på arbetsvillkor. Reinfeldt skulle aldrig erkänna det men i hela tanken ligger försvar för låglönemarknad och avståndstagande för att politiken ställer krav på arbetsgivarna. Det motsägs delvis i Borgs antydningar om hur han vill få dialog med arbetsmarknadens parter. Vad gäller?

Övriga delar av talet är korta noteringar: Som om äldrevården som får en mening. Kort om hur man gett vården resurser, apoteksreformen, droger och våld. Mer tyngd läggs till att markera ansvar för de offentliga finanserna och där jämförelser med andra europeiska länders läge. Men inte något om de stabila ekonomiska läge som han som statsmininster övertog av den förra S-regeringen. Inte heller, självklart inte, ett ord om hur regeringen Reinfeldt slog bort varningar om en kommande kris så sent som våren 2008.

Ett förhållandevis långt avsnitt av Reinfeldts tal blev ett angrepp på (S) för gångna tiders utnämningspolitik, där arbetsförmedlingen fick vara exempel. Det hade varit många sossar, menade Reinfeldt och avslutade retoriskt skickligt med den nu utnämnda GDn. Angeles Bermudez-Svankvist som illustration på att nu var det andra principer som gäller. Möjligen visar ett tidigare styrelseuppdrag i Företagarna att utnämningen trots allt har hållts inom den "sfär" i näringslivet som partiet gärna lyssnar på när politiken utformas.

Det var helt väntat mycket lite om framtid i talet. Reinfeldts stora besked under stämmodagarna i Örebro har ju varit att just visioner och drömmar är farliga därför att de tenderar att kosta pengar. Kanske därför mest en skrytvals, kanske därför så kort om äldrevård och sjukvård, kanske därför så rensopat från problembeskrivningar och kanske just därför ett tal som väljarna aldrig kommer att luta sig emot när det kommer till val.

Med det sagt ska socialdemokratin verkligen ta det politiska läget på allvar. Moderaternas skicklighet i retorik och konsekvens, de ständiga retoriska förflyttningarna för att öppna dialogen till nya väljargrupper och samtidigt höga förtroendekapital hos väljarna, vore i ett normalt läge en utmaning. Men det är svårare än så. Efter eländet ett halvår efter valet är (S) sårat av drevet mot Juholt i medierna. Det krävs mycket  för att rycka upp politik och organisation till en nivå som klarar utmaningen mot en stark politisk höger.

Mer att läsa: SvD direktrapport, SvD, m och statlig skola, Aftonbladet,
Fler som bloggar: Eget inlägg om "sossefieringen", Röda Berget, Thomas Böhlmark,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,