onsdag 12 oktober 2011

Partiledardebatt, Juholt och mediala rubriker

Jag började skriva ett inlägg i morse, vid en tidpunkt då det fortfarande var fullmåne. Då såg jag att Johan Westerholm hade "postat" ett inlägg två timmar tidigare. Jag klantade till det. När inlägg och länkningar var klara, sparade jag ett gammalt utkast över det nyskrivna och hann inte skriva om. Det är en tung start på en dag. Då, i morse, var före partiledardebatten. Min ilska var skarp över det jag då hade hört i nyheterna kvällen innan. Det galna förslag om att kasta ut personer från Sverige som hade fått stämpeln "andra klassens medborgare" skulle ha varit förankrat hos Juholt. Jag var bestört och förbannad och är det fortfarande. Något jag hörde "i pereferin" var att det var Juholts STAB som sagt okey till Morgan Johansson. Vet inte. Om någon så vet jag att Stab i det här fallet blir = Juholt. Det är skitsamma. Mitt inlägg från i fredags står jag benhårt fast vid:

Sverigedemokraterna får ha sina främlingsfientliga förslag för sig själva. De ska inte, säger inte, in i Socialdemokratin!

Annars har jag lyssnat på delar av partiledardebatten. Det har hela dagen "snurrat" rubriker på tidningarnas webbplatser som möjligen visar att "Juholtaffären" påverkar journalistiken. Man har kört med rubriker som indikerat att Reinfeldt skulle ha "pressat Juholt" eller "gått hårt åt Juholt" och annat. Den som lyssnade på debatten kan omöjligt ha fått den bilden. Juholt var skarp, ideologisk och mycket bra. Det var snarare Reinfeldt som pressades.

Oaktat detta är "sanning" inte ett objektivt begrepp, alltid. Om medier genom inflytande av "drevet" tycker att Juholt SKA beskrivas i negativa tongångar så skriver man så. Oavsett någon form av objektivitet i bedömningen av debatten, även om en sådan naturligtvis är väldigt svår,

Det sätter dock fingret på svårigheterna, på krisen och på uppförsbacken. Alldeles oavsett politiska sakfrågor så blir det mesta avdömt i ljuset av skandalrubrikerna och det är inte till partiets fördel. Möjligen kommer en nedlagd förundersökning att dra bort lite av lockelsen av fortsätta hårdbevakningen. Möjligen kommer det faktum, som Kristian Krassman skriver om, att det tydligen inte funnits regler att förhålla sig till, att göra frågan ännu svalare. Kristian skriver:
Juholt har betalat tillbaka pengarna. Men även om han inte gjort det, hade riksdagen inte kunnat kräva någon återbetalning av honom. – Vi har helt enkelt inte någon grund att göra det, säger Bjernbäck avslutningsvis
Men i hela den här affären finns det ett inslag vi sossar ska vara stolta över (!) Det finns en levande "gammal hederlig arbetarmoral" kvar i Sverige som inte nöjer sig med regler. Svenska folket kräver fortfarande mer av sossar än av andra. Den här typen av skandaler växer när det är S-företrädare inblandade men når knappast suckarnas höjd om det är andra som utnyttjar system och fuskar. Låt oss bära den arbetarmoralens "fana" högt.

Politik är en förtroendebransch, som många har påpekat dessa dagar. Vore det bara på grund av dagens partiledardebatt så skulle Juholt vara självklar som ny statsminister. Men runt om i landet finns vrede, misstro, ilska och besvikelse som kanske är djupare än någonsin. Om granskningarna framöver visar att den ilskan bottnar i mediala svarta rubriker så finns en stor chans för Juholt till återupprättelse. Förlåtelsen om det är egna tillkortakommanden är oerhört mycket svårare att kämpa sig till. Om det alls är möjligt.

Jag krävde i ett inlägg tidigare att den till synes mycket bristfälliga administrationen på Riksdagens förvaltning ska interngranskas. Peter Johansson bekräftar att det är mycket motiverat.

Dagen har haft politik och vägval för Sverige på dagordningen. Tack och lov. Vi behöver den politiska kampen mellan alternativen. Det sista vi behöver är en alliansregering och Reinfeldt omvald därför att svenska folkets förtroende för alternativet slås i kras efter en bostadsaffär.

Mer att läsa: AB: Om fler pinsamma partivänners skitkastning, AB: Om "my ass-förslaget att kasta ut B-klassade svenska medborgare. Exp, Ekot: AB debatt, Johanna Graf,

Fler som bloggarUlf Bjereld, Annika Högberg, Johanna Graf, Ett hjärta rött om fler "misstag" än Juholts. Yasminaren, Kent Persson, Peter Högberg, Erik Laakso, Maria Hagbom, Essbeck, Maria Ferm, Martin Moberg, Staffan Danielsson, Olas tankar,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern 

Netroots Stockholm!
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,