fredag 28 oktober 2011

Opinionsläget och en utbredd drevtrötthet?

Dagens Synovate-mätning i DN bekräftar det fall i opinionsstöd som också SIFO visade. Bostadsaffär, inställd debattmedverkan, utspel om att köra ut vissa svenska medborgare och negativa bilder från arbetet med skuggbudgeten har fått väljarna att återta mycket av det stöd som man hade börjat visa (S). S tappar 6 procentenheter, samtidigt som Mp och V ökar. Inom borgerligheten råder total moderat dominans och efter stämman ökar Reinfeldts parti kraftigt.

Sverige verkar också ha glidit in i något av "drevtrötthet". Förvisso försöker Aftonbladet berätta om historier som gäller statsråds bostadsaffärer som för mig som bara skummar dylika nyheter verkar vara mycket allvarligare och mer utstuderat mygel än i fallet Juholt. Men vi svenskar verkar ha vant oss vid att trixande till höger på den politiska skalan liksom bara finns. Dreven uteblir.

I mitt län startar (S) snart en höstkampanj. Ett ärligt försök att prata politik med folk. Dörrknackning, torgaktiviteter och annat ska genomföras. Ett alternativ till dagens regeringspolitik finns faktiskt, även om detta har försvunnit bort i intet under "drevveckan". Det här är saker som måste göras även om de senaste veckornas händelser både lägger ett oroande filter över väljarnas sinnen och även påverkar viljan att samtala hos många partiarbetare som av "högre makter" förutsätts agitera för en bättre politik.

Hur många vältaliga partikampanjarbetare partiet än kan mobilisera så är det kärvt om vi samtidigt ger medier anledning att skriva i dystra rubriker. Partiarbetare behöver en tydlig politik och en trovärdig ledning som motor för sina samtal med väljare. Annars uteblir de efterlängtade framgångarna. 

Mer att läsa:  Ekot, AB, Exp,
Fler som bloggar: Tord Oscarsson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och
Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,