fredag 7 oktober 2011

Debattkriget: Oförskämt av SvT och olyckligt för väljarna

Dagens gräl handlar om en partiledardebatt i Agenda på söndag. Socialdemokraterna och vänsterpartiet har sagt att man drar sig ur. Skälet är att SvT, public service, har bestämt en placering i studion. Det ska vara två lag: Allians och opposition. På bloggar och medier svallar känslorna heta. "Barnsligt" säger några. "Skandal av SvT" säger andra. "Demokratin förlorar", säger ytterligare kommentarer.

Efter en första tanke, "vad f-n håller vi på med", har jag en bestämd uppfattning. Det är skandal av SvT att ta någon slags strid mellan politik och medier i frågan om vilka laguppställningar som ska uppvisas för väljarna. För en indelning i lag är det och otvivelaktigt VET SvT detta långt i förväg. Politik må handla om värderingar och inställning i sakfrågor och kanske skrivna överenskommelser mellan partier. Men för den som ser politiken med etermedier som enda källa är bilden oerhört slagkraftig. Och jag vågar lova att alla som nu skriver inlägg på bloggar och ledarsidor vet en sak: En bild med Juholt, Ohly, ett Mp-språkrör och så Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson sida vid sida, hade blivit bloggosfärens och prasselmediernas mest spridda bild. Den kunskapen bara MÅSTE finnas på Agendaredaktionen.I det sammanhanget heder åt Mattias Lundbäck som kommenterar fritt från partilåsningar.

För väljarna är det djupt olyckligt. I en fungerande demokrati är det självklart att alla partier som har tankar om att söka väljarnas förtroende deltar i debatter. För många av dem framstår säkert dagens debatt som "barnslig" och ett politiskt spel. Så säger möjligen många väljare som själva har förmågan att avgöra om den politiska oppositionen verkligen innehåller det främlingsfientliga Sd.

För socialdemokratin är det djupt olyckligt. Partiet har nyss lagt fram en politik, efter en del om och men, som i jämförelse med regeringens står sig mycket väl. I en tid när till och med Svenska Dagbladet talar om regeringens idélöshet är det ett guldläge för en opposition som har slickat såren klart efter valförlusten och nu vill gå vidare. Men priset för att göra det på en fråga som kan verka så futtig, sittningen under en debatt, är trots det högt. 

För Reinfeldts allians vore det upplägget guld. De styr själva Sverige i minoritet, inte sällan med röster från Sd. Med använding av den trista kampanjretorik vi ibland ser i politiken, där det här skulle ges gratismöjligheter att visa bilder av en samlad opposition där tre egentligen inte vill ha med det fjärde att göra. Ovärderligt för alliansen!

För SvT är det ett trovärdighetsfall utan like! De vet att debatter alltid har en sprängkraft i den här typen av "praktiska frågor". I stället för att ta hänsyn till det väljer man medvetet att ordna programmet så att reaktioner är självklara. Och i dag är det mer försvaret av den egna absoluta mediala makten som hörs än omtanke om att de tittare som finns, borde få en samlad bild av svensk politik. Prestigen har tagit över och för detta betalar demokratin ett pris. Det förtjänar att upprepas: Med den erfarenhet SvT har av detta vet man hur tankarna går hos partierna. Det är därför ett medvetet val. Frågan är varför. På twitter såg jag en tanke om att regeringspartierna hade "lyckats få SvT" att arrangera det så här. Jag hoppas verkligen att den twittraren har fel. 

Emil Högberg skriver kortare och med en slutsats: Det är "förstås ett misstag att inte delta i debatten alls. Det är dags att regeringen får mothugg och att väljarna får höra om vårt alternativ.Erik Laakso skriver på Brännpunkt med en annan slutsats:
Det var klokt av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att avstå debatten när de blir ihopklumpade med Sverigedemokraterna. Redaktionen må ha tyckt att det var enklast att ha oppositionspartier mot regeringspartier, men om man vill ha fram alternativen i svensk politik är det onödigt att lägga upp frilägen för regeringen.
Kommunikationsfolk har helt rätt om den bild och den illustration som en sittning modell Agendaredaktionen hade distribuerat är heltokig. Men tron på den egna politiken och förmågan hos väljarna att ta självständig ställning kan vara argument för att (S) borde delta. Mot det står vetskapen om att partierna i alliansen och svenska medier från nästa måndag hade pumpat ut bilder på "Juholt med Åkesson": Jag säger nog nej tack till det.

Och så rubriken. Debatter har som synes ställts in förr...


Mer att läsa: DN, SvD; AB, Ekot, Exp

Fler som bloggar
Eget inlägg med uppeppning inför debatten, Röda Berget, Krulli, Olas tankar. Torbjörn Jerlerup, Peter Högberg, Yasmine Lundin,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,