måndag 24 oktober 2011

Fler skarpa protester mot moderata historieförfalskningar

Jag kom in först idag i helgens stora "grej" på Twitter. Ett bidrag med hashtaggen #stuffmoderaternadid till den satirliknande kampanj som startat som en liten proteströrelse mot att moderaterna i Örebro gick ett par steg för långt i att skriva om sin egen historia. Föresten ser jag så här senare ett litet syftningsfel i mitt bidrag. Det var Bea Ask som skrev låten och Carl Bildt som lärde Jackson att dansa moonwalk. Inget annat!

Det förslag till moderat idéprogram som låg på stämmans bord uttryckte bland annat:
Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.
Visst, jag var ung på den tiden vi i Sverige var som mest aktiva i kampen mot apartheid i Sydafrika. Jag kan garantera: de moderater jag mötte drev inte den frågan med någon större intensitet. Det var nästan undantagslöst att de svarade "men i Sovjet då!!) eller "kommunismen då". Aldrig ett försök att hålla två saker i huvudet samtidigt, två då samhällssystem som var lika viktiga att motarbeta.

I kritikerstormen efter skrivningen i programmet verkar historieförfalskandet gå vidare. Nu reagerar också DNs förre medarbetare och nu författaren Barbro Hedwall mot lögnerna. Den här gången är det faktumet att högern motarbetade rösträtten i Sverige som i stället med Sofia Arkelstens ord, här i samtal med DN.

Ni var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan.
– Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det,

På det svarar Barbro Hedwall i tidningen:
– Det var i fräckaste laget. Det här är ren och skär historieförfalskning.
– Hela rösträttskampen fanns just för att högern var emot. Utan dem hade det inte varit någon rösträttsrörelse.
Barbro Hedwall beskriver också vad som hände, då när demokratin infördes.
Liberala samlingspartiet och Socialdemokraterna var de partier som var för allmän och lika rösträtt. Då de tog makten 1917 såg de också till att förverkliga det som ibland kallas för ”demokratins grundbultar”.
– Först då första världskriget var över insåg högern att det var kört. Då vek de ned sig. Men att de skulle ha varit med och genomdriva lika rösträtt är helt fel, säger Barbro Hedvall.
Om detta kan mycket sägas. Vi vet sedan hela den politiska historien att högern och senare moderaterna har röstat nej till det mesta av välfärden och sedan, när det har blivit självklart för människor, anpassat sig till detta. Att man nu fortsätter förändra sin självbild, dölja sin historia och sno värdeord och retorik från arbetarrörelsen är ju egentligen inget annat än en stor seger för just arbetarrörelsen. Men som beskrivning över skeenden i svensk politik och historia är det väldigt uselt. Men jag förstår att moderaterna skäms för sitt historiska arv.

Mer att läsa
: DN, Läs verkligen Ledarbloggen (AB) lista över hela moderathistorien,

Fler som bloggar.: HBT-sossen, Johan Westerholm, Alliansfritt, Beelzebjörn, Norrköpingsbloggen, Martin Moberg, Ett hjärta rött, Röda Berget, AnnarkiaHelene Hellmark Knutsson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,