onsdag 26 oktober 2011

Carema-skandal i ljuset av ideologiskt drivna privatiseringar

Medierna rapporterar att politiker i Hässelby-Vällingsby vill säga upp avtalet med Carema om driften av äldreboendet Koppargården. Detta efter avslöjanden om vanvård. Enligt uppgifter till DN har företaget försökt köpa tystnad. Man dementerar men "Maria" har sin historia att berättaJag minns Sara Wägnert. Hon jobbade en gång på Polhemsgården i Solna. Efter avslöjad vanvård avgick partivännen som var ansvarig för äldrevården. Sara fick en lag uppkallad efter sig, allt för att liknande händelser skulle undvikas.

Med privata aktörer har ansvarsutkrävandet förändrats. Trots att politiker i minst lika hög grad borde vara ansvariga för kvaliteten i vård och omsorg verkar vi tycka att det här ska ses som vilka affärsuppgörelser som helst. Den centerpartistiske Fredrik Bojerud i stadsdelsnämnden har exakt samma ansvar som då gällde Anders Gellner i Solna. Men nu handlar det om ett privat bolag som missköter uppdraget. Inga avgångskrav ekar från medborgare eller medier.

Det riktigt oroande är att privatiseringar där bara ideologin, inte kvaliteten, tillåts styra fortsätter. Där en reservation att jag inte exakt känner till gången i privatiseringen av just Koppargården. Igår hörde vi argument i hälso- och sjukvårdsnämnden när det gäller privata intressen som ska ta över BUP i bland annat Botkyrka. Det som styr är synen att privata intressen per definition är bra för verksamheterna. Samtidigt har när det gäller landstingets verksamheter en alltför stor tolerans för misstag tillåtits. Kvalitetskrav har förvisso funnits och finns men ribban för misstag förefaller vara mycket högre. Så kan det inte få vara.

Och åter till ett exempel som jag har använt flera gånger men som ingen har kunnat ge något bra svar på. När företaget Legevisitten själva sa upp avtalet med landstinget om driften av vårdcentralen Ormängen i Hässelby, gjorde man det med argumenten att deras patienter hade blivit för gamla och sjuka. Vi saknar en debatt i Sverige om var gränserna går för vilka värderingar som kan tillåtas styra vård och omsorg. Det verkar som "vi gör det", i själva verket de politiker som driver privatiseringsvägen, utan rimliga krav på kvalitet,

Mer: Caremas bild av läget.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,