söndag 2 oktober 2011

S-Riksdagsgruppens revansch och Juholt-svar i morgon-TV?

Rubriken har en utgångspunkt: Den är formulerad helt utifrån mediers uppgifter. För egen del saknar jag helt  information från "insidan" i den socialdemokratiska maktstrukturen för att kunna stå för någon exakt kunskap. Så mycket exklusiv information tillförs inte en enkel bloggare. Men vad vill socialdemokraterna? Vad blir det av den "nystart" som talats om efter valförlusten och partiledarbytet? För att upprepa ett par rader i ett tidigare inlägg:

Några punkter i den kommande S-budgeten har redan presenterats. En bra satsning på "urban tillväxt" med utbyggnad av T-banan, med en ny fast förbindelse över Öresund, med studentlägenheter och upprustning av miljonprogrammet. Igår släppte Mikael Damberg en satsning på gymnasiet på sin blogg. Morgan Johansson har presenterat en satsning på polisen med bland annat ökade insatser mot den organiserade brottsligheten

Idag kommer ytterligare punkter från arbetet med budgetförslaget. På sin blogg skriver Mikael Damberg om en satsning på vuxenutbildning:
Det innebär bland annat att vi vill investera i 20 000 fler studieplatser inom vuxenutbildningen och yrkesvux till in en investeringskostnad av 1645 miljoner kronor. Vi kommer också att föreslå ett korttidsstudiestöd på 130 miljoner kronor som ska ge 5000 personer möjlighet att studera på deltid med förmånligare villkor.
Så de sista timmarna av denna dag nås jag av Nyheternas uppgifter: I budgetalternativet kommer förslag om sänkta pensionärsskatter. Men också om en höjd a-kassa, om mer pengar till en rimligare nivå på sjukförsäkringen. Dessutom ett besked att RUT-avdraget kommer att vara kvar, om än i modifierad form.

Punkten om a-kassan antyder i alla fall att S-riksdagsgruppen, som i veckan gjorde en unik markering mot ledningen mitt under brinnande budgetarbete, har fått någon slags upprättelse. Hur samma grupp tar RUT-avdragets vidare levnad är möjligen en helt annan sak men å andra sidan är och får svensk politik inte stå och falla med just detta avdrag. Inte heller socialdemokratin.

I morgonens morgonsoffa i SvT kommer Håkan Juholt, 7.15 möjligen att reda ut ett antal frågor kring S-alternativet

Mer att läsa: DN om backande, DN om nya förslag, SvD, Exp , Arbetarbladet, GP,
Fler som bloggar: Göran Johansson, Högbergs tankar, Emil Högberg, Erik Laakso, Johan Westerholm. Roger Jönsson, Tord Oscarsson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,