söndag 16 oktober 2011

Folkpartiet och det gamla sossesverige


"Sossesverige
har smugit sig in"
. Det menade folkpariets Carl B Hamilton om sitt eget parti efter dagens beslut att säga nej till den "nya" roll som ledande skattesänkarkramare som partiledningen har velat ge Fp. Folkpartiet tycker, hade man sagt, att det behövs en stor skattesänkning där marginalskatten sänks till 40 procent. Nu blev det till slut en kompromiss men bakslaget är stort för fp-ledningen.

Om det är skatteförslagen som nu fick stryk av landsmötet som har gjort att Fp ökar med en procentenhet i dagens opinionsmätning är väl tveksamt. Men politiskt viktigt är att ett alliansparti markerar till stöd för en skattefinansierad välfärd och samtidigt inte köper tankarna på (fortsatta) sänkta skatter som det verksamma verktyget för att få fart på ekonomin utan sätter välfärdssatsningar före. Det verkar som om det inom fp finns många som mer gillar det "gamla sossesverige" än Björklunds och Hamiltons politik.

I beslutet verkar, av medieuppgifter att döma, finnas en märklighet. Först avslog landsmötet det "raka" förslaget om skattepolitiken. Men senare återkom förslag från beredningsutskottet som klubbades. Fp vill efter detta se en slopad värnskatt och höjd brytpunkt. Man vill också "i ett andra steg" och "på sikt" och "om utrymme finns" (!!) sträva efter (sträva efter!)  att Sverige inte i någon väsentlig utsträckning ska ha högre marginalskatt än OECD-snittet. Så kan beslut på stämmor, kongressen och landsmöten se ut, inte minst i form av kompromisser som utarbetas för att rädda ansiktet på ledningen.

Mer att läsa:
  SvD, DN, Ekot. AB
Bloggar om ämnet: Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,