måndag 3 oktober 2011

Budgetförslag ger nystart?


[uppdaterad] Under veckan har punkter i den kommande S-budgeten presenterats. En bra satsning på "urban tillväxt" med utbyggnad av T-banan, med en ny fast förbindelse över Öresund, med studentlägenheter och upprustning av miljonprogrammet. Mikael Damberg berättade om en satsning på gymnasiet på sin blogg. Morgan Johansson har presenterat en satsning på polisen med bland annat ökade insatser mot den organiserade brottsligheten. På sin blogg skrev Mikael Damberg också om en satsning på vuxenutbildning:

Idag fortsätter presentationerna av vad S-budgeten kommer att innehålla. På sin blogg och på SvD Brännpunkt skriver Mikael Damberg tillsammans med Tommy Waidelich om ett nytt kunskapslyft. Andelen som inte klarar behörighet till gymnasiet ska halveras till 6 procent år 2020. Lärare och annan skolpersonal ska kompetensutvecklas mer. Till år 2020 ska också de som inte har en gymnasieexamen halveras, till 5 procent. Det senare en kraftig ambitionshöjning jämfört med regeringens politik. Förslagen har också positiva effekter på den högre utbildningen. Damberg/Waidelich skriver
Därför accepterar vi inte rege- ringens neddragningar av antalet högskoleplatser utan föreslår en långsiktig utbyggnad kombinerad med en kvalitetssatsning och utökade praktikmöjligheter. Vårt mål är att hälften av 30–34-åringarna ska ha genomgått en minst 2-årig högre utbildning (högskola och yrkeshögskola) år 2020. Det innebär en ökning från knappt 44 till 50 procent.
Så har Håkan Juholt varit i morgon-TV: Han berättade att VU i partiet nu har ställt sig bakom budgetförslaget. Juholt refererade till att det han tidigare har sagt i installationstal och andra tal ligger till grund för budgeten. A-kassan ska repareras, liksom sjukförsäkringen. Håkan Juholt ville inte kommentera rykten. Om det mail som Carina Moberg skrev, om en icke-färdig budget, bekräftade Juholt att det var en motiverad reaktion. En förklaring har varit önskan om en öppnare process i riksdagsgruppen.

Andra besked från Juholt i TV var att man vill sluta slösa med skattepengar: Precis som Norge, Danmark och Finland ska vinster i privata skolor och vård återinvesteras i verksamheterna, de ska inte gå till skatteparadis. Pension ska beskattas som lön. Däremot ville inte Juholt avslöja siffrorna  En ordentlig förstärkning på sjukförsäkringen finns med i förslagen. Ett sammanfattande omdöme från Juholt om budgeten var: "Högre ambitioner för Sverige".

Mer att läsa: Ekot, om RUT, AB om virriga veckan, SvD om rut, DN om rut. "AB om huller och buller,
Fler som bloggar: eget inlägg i går om "S-riksdagsgruppens revansch", Eget inlägg om förändringar på en hemsida, Peter Karlberg, Göran Johansson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,