måndag 10 oktober 2011

Ett råd till dig i partitoppen

Om man som jag bloggar som en tokig om det mesta men inte skriver en rad om det som är "Svarta Måndagens" stora nyhetshändelse i Sverige så kan det betraktas som minst sagt märkligt. För visst är det som nu händer helt omvänt mot det behov som socialdemokratin har. Efter nära ett år av eftervalsplågor har det känts som om vägen äntligen kunde bära framåt. Sverige inne i ett läge då till och med borgerliga ledarskribenter talar om en idéfattig regering, Sverige i ett läge med hög arbetslöshet och en jobbpolitik som fallit ihop, ett Sverige med växande klyftor där människor far direkt illa i utsatta situationer. Det Sverige behöver är ett starkt socialdemokratiskt parti. Men också för att vårda och ta tillvara  framtidens möjligheter. Alliansen sänker krogmomsen som enda idé för fler jobb trots att erfarenheter från andra länder inte alls belägger en positiv effekter. I det läget kommer en budget som förvisso har kallats "huller om buller" men ändå har en rad positiva inslag: Kompetensutveckling, grön omställning, bostadsbyggande, infrastruktursatsningar, för att nämna något.

Detta får socialdemokrater inte prata om just nu. I stället upptas all kraft, tid och mentala energi till funderingar om en ganska nyvald ledares fusk eller inte fusk med bidrag för dubbelt boende. Energiflödet åt det hållet ökar självklart när begrepp som "förundersökning" och "bedrägeribrott" förekommer. Om så är fallet ska nu det rättsliga avgöra och "må så ske".

Jag tycker att riksdagen, efter att den här historien har satt punkt, ska göra en gedigen internrevision och översyn av sina rutiner, alldeles oavsett hur Juholt har hanterat eller inte har hanterat sina ersättningsanspråk. Det är oerhört märkligt att en ledamot de facto och utan tvekan kan skicka en räkning till riksdagen som upptar två namn, utan att någon reagerar om ersättningen nu enbart ska grundas på en person. Någon borde ha funderat över detta, mer än Juholt själv, som självklart är ansvarig för att följa reglerna. Men har Juholt lämnat "vilseledande uppgifter? Se bilden ovan..

Jag må själv bo i Huddinge men tycker verkligen att riksdagen ska spegla hela landet. Inte bara det: Riksdagsledamöter är folkvalda och ska ha goda arbetsvillkor. Utan att känna till Juholts privata förhållanden borde regelverket för dubbel bosättning inte ta någon som helst hänsyn till att en ledamot också bor ihop med en partner om man har sitt huvudsakliga boende i den valkrets där man måste vara skriven för att kunna företräda väljarna. Sökte på Google om "Juholt" och inser att det verkar vara en del som inte känner till den regeln.

Jag tycker inte att riksdagsledamöter, oavsett hög lön i övrigt, ska betala en spänn i utgift för dubbelt boende, helt enkelt därför att det är vår demokrati som kräver att det finns representation från hela landet.Där borde  regelverket ändras. Det är min uppfattning, oavsett om väldigt många invänder, vilket kanske är sannolikt. (SE NEDAN) Men självklart ska "affären Juholt" inte påverkas av det utan den ska avgöras av gällande regelverk. Men se det som en "Lex Juholt". (jag skrev det faktiskt innan jag hade läst Ulf Bjerelds förslag på samma tema...)

Det är partiledardebatt på onsdag. En debatt som Håkan Juholt lär sitta och förbereda. För socialdemokratin var redan frånvaron från Agendas debatt en stor politisk förlust. Men frågan är hur partiets nu självklara medverkan i debatten på onsdag kan placera tankar, politiska funderingar och kanske till och med överväganden att "sossarna är nog ändå ett ganska bra parti" hos väljarna. Efter det som har hänt? Moderaternas bloggare Thomas Böhlmark är som ofta klok: Det är politiken som är den stora förloraren i allt detta. Och för ett parti som önskade stiga upp från mörkret och närma sig ljuset är det särskilt smärtsamt.

Å andra sidan verkar mycket tyda på att juridiken står på Juholts sida. Han har otvetydigt lämnat uppgifter om sambo. Och om förundersökningen läggs ner, vilket kanske är sannolikt, kan en helt annan scen byggas i politikens Sverige. Man får hoppas...

Ett råd till dig med särskilt ansvar för partiet. Det händer i kriser att det ska "vändas". Här ska partifolket "ut och tala politik med väljarna". Du har inte fattat ett dyft av det som händer i Sverige nu. Så håll inne med ordergivningen! Ut med de partianställda i kommunerna i stället. Se gärna till att peppa med politiska argument. Ge verktygen för väljarkontakter. Men fatta att den vanligaste frågan från så kallat "vanligt folk" den närmaste tiden inte kommer att handla om jobb, välfärd, miljö eller annat. Du vet lika väl som jag vad folk pratar om. Se till att ge oss som ska ut på "gator och torg" eller för den delen prata med människor på nätet ett rent hus från toppen!

Uppdatering: Det strukna stycket ovan ska ses som en så kallad pudel. Självfallet var inte min tanke att skattebetalarna ska stå för boendekostnader för sambos. Jag struntar i denna tanke i alla fall för nu...

Mer att läsa: Ekot1, Ekot2, Ekot3, DN om stöd, DN om förundersökning, DN Maria Crofts, DN om Juholt, DN, Ulf Bjereld, AB ledare,  SvT Mats Knutson, SvD Lena Hennel, Exp,

Fler som bloggar: HBT-sossen, Alliansfritt, Ulf Bjereld, Peter Högberg, Annarkia, Erik Laakso, Annika Högberg, Kent Persson, Johan Westerholm, Partistaten, Signerat Kjellberg, Campaign Dossier,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,