torsdag 10 december 2009

SCB-mätningen till trots: Ända in i kaklet. Inget annat duger!


Jag skrev spontant ner något om SCB:s stora mätning tidigare idag. Jag var nog en av de första som kommenterade så många har tillkommit efteråt. Två noteringar varav en ny: Mätningen tar inte hänsyn till den debattorkan som svept över landet när Fredrik Reinfeldts regerings misslyckade och olyckliga smällar mot de sjuka började märkas.

Jag hade inte heller noterat i hastigheten (slarv!) att moderaterna faktiskt backar så kraftigt igen. Jag tror att moderaterna kommer att backa mer. Den här gången mer av att de väljare som vill rädda kvar centern och kd "kamratröstar". Nästa gång ett moderat back därför att man är ansvarig för den sjukförsäkringsdebatt som helt självklart har rasat den senaste veckan. Möjligen ståtar också Reinfeldt med ett bakslag vid klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Det är inget jag önskar men det är möjligen troligt.

DN noterar att jobbskatteavdraget inte har gett något plus för Fredrik Reinfeldts allians. Jag trycker ned en antydan till skadeglädje. Jag skyfflar också bort den där "jag har rätt-känslan" som kommer över mig eftersom jag i flera blogginlägg har lyft fram väljarnas totala stöd för välfärden före sänkta skatter. Inte både och om det inte kan betalas. De är kloka, väljarna.   


Samma sak säger jag förstås inte om de alltför många som ger sin röst till Sverigedemokraterna. Väldigt få i Stockholm, tror jag, men alltför många i landet. Noterar att DN berättar om oppositionens reaktioner och att man börjar med att fråga SD:s Jimmie Åkesson. Jag ryser av obehag.


För det rödgröna gänget är mätningen förstås en sporre. Dock inte, och jag tar mig friheten att rätta Ulf Bjerleds analys något. Inte själva politiska anaylsen.Men Ulf skriver:
De rödgröna partierna får nu arbetsro att under lugna och ordnade former formulera sin gemensamma politik inför valet 2010.
Nänä. Här blir inget segande i "lugna" former. Möjligtvis och helst i ordnade. Hyllar därför SSK-bloggen och Johan Nyströms uppmaning. Ända in i kaklet gäller hårt och slitsamt arbete med samtal med väljare. Inget annat duger!


Mer att läsa:
- DN: Henrik Brors analys
- SvD: Lena Hennel analys.

Fler bloggar finns förstås på NetRoots och Politometern men läs för allt i världen Martin Mobergs reflektioner över dagens mätning, Krassmans analyser. Riktigt älskar Alexandras inlägg, Ett hjärta rött skriver som alltid ett läsvärt inlägg om att krossa ägg när man gör omelett. Ruggigt men sant i detta fall. Karins inlägg om regeringens sjukförsäkringselände är läsvärt. Johan har doftat ett maktskifte. Calle Fridén skriver klockrent att regeringen får stryk för att de gör dumma saker. Möjligen lite kritik för att han attackerar min facebook-vän Sanna Rayman.Jytte Guteland säger mer än många på en rad. Roger gör en klok analys,

Mats Engströms inlägg förtjänar egentligen ett blogginlägg. Han uppmanar till stenhård strid med SD. Jag är FÖR när det gäller stenhårrt mot deras värderingar. Men jag vill inte att svensk demokrati ska ägna en minut åt ett parti som bygger hela politiken på att vissa människor är mindre värda (eller inget värda) än andra. Jag pratar gärna mot deras argument, men inte med eländet. Däremot: Mats skriver om väljare som röstar på SD som inte är rasister: Att de måste ses: Där håller jag helt med. 

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Fejdan sa...

Sorry för kommentaren? Jag är glad för alla dina trevliga kommentarer. :)

Inge sa...

Några siffror som belyser vad den stora mätningen visar 9 månader före valet:
- SCB-mätningen ger de rödgröna partierna S,V,Mp 179 mandat. Det är 1 mandat mer än alliansen styr med nu 178 mandat.
- Alliansen går in i valrörelsen kraftigt försvagade. De skulle får bara 152 mandat - en minskning med 26 mandat.
- Noterbart i denna undersökning är också att S är drygt 10 procent större än M och att S och Mp ensamma är 2,4 procent större än Alliansen.
- SD kommer in med 18 mandat. Det blir tveklöst en stor utmaning för inte minst De rödgröna att hävda en politik för förståelse mellan svenskar som har ursprung i olika delar av vår värld. Mätningen gjordes i ett skede då SD uppmärksammades särskilt i TV,Aftonbladet m.fl media. De har dock inga särskilt karismatiska person som t.ex. Ny demokrati hade i Ian och Bert.Deras chanser i valet hänger mycket på om de kan få liknande uppmärksamhet under månaderna fram till valet.

Erik, Sthlm sa...

SCB, i likhet med de flesta institut, brukar missa ungefär var tredje sd-väljare. Så räkna med 7,5 % om det hade varit val idag. Det betyder att det röda blocket inte hade fått 50% utan kring 48,7.

Anonym sa...

ÄNDA in i kaklet, ja. Helt rätt. Fullfölj!

HELL SATAN!

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Att rösta på SD är att rösta som missnöjd, utan att begripa bättre, bara vilja "protestera".
Här har ju sossarna och de gröna ett stort ansvar att plocka fram de goda alternativen åt dessa protesterande och det tror jag faktiskt också att dom gör.
Jag har fått en mycket stabil känsla för att det kommer att gå vägen för de rödgröna, grundat på att de har ett bra politiskt alternativ tillsammans. Nedskärningen som alliansen sysslar med lämnar människor helt utan alternativ. Även på romartiden visste man att en sysslolös armé är en farlig armé och då skyndade man sig att utbilda människor som jordbrukare. Så gjorde man också i Japan när samuraj- och daimo-styret föll. Vet ej om alliansen är så informerad om detta?

Peter Andersson sa...

fade. Tack för att du återvände. Behövde det :-) Skrev det där i ett annat stämningsläge som inte var..*suck*

inge. Tack för värdefull analys.

Erik, tack för kompletteringen, även om jag hoppas att du har fel i din "avräkning".

Tack, igen Peter

Anonym: JAg håller med om att partierna måste ge väljarna besked i alla viktiga sakfrågor. Jag tror att många av de svaren och framför allt politiken medverkar till att ta bort grunderna för främlingsfientliga krafter.

/peter