fredag 22 maj 2009

Piratpartiet ska ge fan i mina valaffischer!

Årets "komet" inför Europaparlamentvalet, Piratpartiet, ser ut att få ett lyckosamt valresultat. Kanske till och med platser i parlamentet. Det ställer krav på granskning av partiet. Viktigast är naturligtvis att man ger besked om politiken. Att man ska tillhöra antingen del liberala eller den gröna gruppen i parlamentet räcker inte som besked. Att man inte verkar vilja ta ställning i de flesta frågor man faktiskt ska besluta om är alldeles för undermåligt.

Ska man representera svenska väljare så är det ett hårt, seriöst, allvarligt och ansvarsfullt uppdrag man ger sig in i. Det kräver också att man själv lever upp till de stora orden om frihet att kommunicera och yttrandefrihet som man går till val på.

Ibland går prat på tvärs med praktik. Fick på morgonen en rapport om sönderslagna valaffischer i delar av Solna. "Hur vet du att det är Piratpartiet" frågade jag vår valledare. Svaret var att det sitter klistermärken med partiets namn på våra S-affischer. Oavsett om det är PP:s aktivister eller andra som snott deras märken och förstört så riskerar skadegörelse av andra partiers material att slå hårt mot just PP. Snacka inte så mycket om yttrandefrihet om ni inte ens respekterar demokratin så mycket att andra partiers valaffischer tillåts vara i fred.

VIsst: andra partiers mer okontrollerade aktivister har alla val jag minns gjort dumheter mot andra partier. Alla partier har anledning att alltid ta upp och ta i örat när sånt här händer. Men kravet måste ställas minst lika mycket på PP som på andra. Även om valaffischen får betecknas som "gammelmedia" så är det ändå ett inslag i den svenska demokrati som också finna anledning att försvara. Så..kort och gott: Ge fan i att slå sönder och förstöra mina valaffischer!

Läs mer på Knuff, samt här, här,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

28 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har svårt att tro det du säger.

För informationens skull kan jag nämna att Piratpartiets valaffischer här i stan har rivits ner av andra. Trist.

Det finns rötägg på alla sidor - och vi som sköter oss bör agera vuxet - inte skrika och gorma som du gör.

Peter Andersson sa...

Publicerar mot egna principer en "anonym". Jag är förbannad oavsett vem som gör det. Nu är det PP:s dekaler som kladdats på. Att reagera är inte att skrika och gorma.

I övrigt hållar jag med dig.
p

Tor sa...

Jag förstår inte logiken - bara för att någon oförståndig pirataktivist satt klistermärken (även det naturligtvis förkastligt) på socialdemokraternas valaffisch så ska skulden för sönderslagna affischer hamna på piratpartiet.

Jag tror sannolikheten är extremt låg att någon piratpartist skulle slå sönder andra partiers affischer. Då är det troligare att det är någon ligist bland allmänheten.

Angående att ta ställning, skulle du kunna svara på hur socialdemokraterna tar ställning till:
1) den ideella respektive ekonomiska upphovsrättens skyddstider
2) mjukvarupatent
3) nätneutralitet
4) datalagringsdirektivet
5) överimplementationen av Ipred som innebär att utlämning av ytterst ingetritetskänsliga abonnentuppgifter kan ske tämligen lättvindigt till privata intressen

Peter Andersson sa...

hej Tor
Mitt inlägg har en enkel logik: man respekterar varandra i den politiska debatten. Just idag var det Pp-klistermärken på mina valaffischer i Solna. DÅ reagerar jag mot de som är ansvariga för den avsändaren. Sen tillhör det rollen som nationellt parti att ta ansvar och lära ut vett och etikett. Jag vet att övertramp tyvärr sker från alla sidor..men som sagt..dagens reaktion är föranledd av en särskild händelse.

Peter
ps: återkommer beträffande dina mer sakpolitiska frågeställningar :)

Peter Andersson sa...

hej igen Tor. Sorry för mina sena svar. Men har andra områden där jag sysslar med politik än just Pp:s profilfrågor. Har fått hjälp att besvara dina frågor:

1) den ideella respektive ekonomiska upphovsrättens skyddstider
2) mjukvarupatent

Vi menar att det måste finnas ett system med upphovsrätter och patent. Det är ett av få sätt att faktiskt uppmuntra skapandet, forskningen och produktutvecklingen men också skydda de små bolagen från att multinationella bolag stjäl deras uppfinningar utan möjlighet till att få ersättning.

För oss är upphovsrätten självklar. Men samtidigt så måste skapandeindustrin också följa med utvecklingen. Fler lagliga alternativ till den olagliga nedladdningen måste till.

Fildelning en del av människors vardag, detta är något man måste förhålla sig till. Vi föreslår att man tillsätter en upphovsrättskommission för att se över lagstiftningen för framtiden, här måste både branschorganisationerna, konsumentorganisationerna och det civila samhället kunna vara med.

3) nätneutralitet
Vi har själva agerat för att nätnautraliteten skall kunna bibehållas, vi tycker att det är bedrövligt att Internet kan komma att utvecklas till ett kabel-tv i storformat.

Vi menar att Internet är demokratisk infrastruktur och vill bibehålla ett neutralt nät. Företag som erbjuder både internettjänster men också telefoni skall inte kunna agera för att diskriminera konkurrenters tjänster.

4) datalagringsdirektivet

I Europaparlamentet har vi röstat för stark reglering av datalagring.
Tidigare fanns 27 olika regelverk vilket gjorde att vissa stater hade gick längre än vad som är möjligt idag. Att reglera det på EU-nivå är viktigt för att alla människor skall kunna garanteras samma skydd.

Det som beslutades i Europaparlamentet var att datalagring skall utföras på vart och när någon använde dator eller mobiltelefon, alltså inte vad som gjordes eller sades när den använde det. Bara vid brott som kan ge minst
24 månaders fängelse skall det kunna sättas in.

Genom detta kan både brottsmisstankar styrkas, men än viktigare, brottsmisstankar kan också avföras, vilket måste ligga i allas intresse att ingen oskyldig döms.

5) överimplementationen av Ipred som innebär att utlämning av ytterst ingetritetskänsliga abonnentuppgifter kan ske tämligen lättvindigt till privata intressen

Vi i Europaparlamentet menar att den svenska implementeringen av IPRED går längre än vad som är nödvändigt, samtidigt beklagar vi att den borgerliga majoriteten inte godtog de socialdemokratiska förslagen till stärkande av integriteten.

I Europaparlamentet har Inger Segelström (S) fått igenom att generell avlyssning av datatrafiken utan bara kunna ske efter domstolsgodkännande, vilket också är riktat mot FRA.

Brott som sker på nätet måste också kunna utredas, men rent principiellt är det märkligt att rättsstatens principer inte gäller på Internet. Det skall vara poliser som utreder brott, inte digitala medborgargarden.

Bara för att det finns teknik som
gör avlyssning möjlig så menar vi att den inte skall kunna användas hur som helst.

Vi menar samtidigt att det nu kommit så mycket lagstiftning som på olika sätt påverkar våra fri- och rättigheter. Ingen har heller riktigt koll då det finns så olika infallsvinklar på dem, det kan handla om att stärka upphovrätten, kampen mot terrorismen och skapa en gemensam telekommarknad.

Vi menar nu att det är dags att stanna upp och utreda hur alla lagar slår mot vår integritet.

Jag har fått tips om att en del svar också finns i den här integritetsrapporten.

http://tinyurl.com/ppdcb2

hälsningar
Peter

Anonym sa...

Hmm...

Qui bono?

Piratpartisterna, eller vilket som helst av de icke etablerade, tjänar inget på ett sådant beteende. Vi slåss underifrån och vi kan bara hoppas på en rättvis match.

Min erfarenhet är snarare att det är övernitiska och kanske lite väl impulsiva partifunktionärer från vissa etablerade partier som beter sig illa.
Läs gärna kommentaterna på Rick Falkvinges blogg.

Qui bono?

/Jonas N

Peter Andersson sa...

hej Jonas...och tack för seriös kommentar. Vad gäller partifunktionärer, till det "skrå" jag själv tillhör, kan jag bara för S del säga att det definitivt inte ingår i jobbet att sabba för andra partier. Men detta har hänt i alla tider av ..övernitiska från alla partier. Men jag tycker att reaktion mot det alltid är viktigt och befogat
/Peter

Peter Andersson sa...

Jons, igen.
Tack för tipset om bloggkommentaren. Har skrivit in en egen:

hej
Ser att mitt inlägg om sabbade valaffischer nämns. Bra att Pp tar seriöst på det. Som framgår av inlägget har detta alltid dykt upp som problem och är självklart inget som Pp har startat. Men just idag och just mina solna-affischer hade tydliga spår från Pp vilket föranledde reaktionen. Därav just dagens reaktion från mig. Får väl säga..lycka till i den fortsatta valkampen… :)

p

Rick Falkvinge (pp) sa...

Hej Peter,

jag tittade förbi här och vill mest stämma in i, men understryka, det som tidigare människor från PP har sagt.

Respekt, inklusive respekt för våra meningsmotståndare, är en hörnsten i vår organisationskultur.

Se http://rickfalkvinge.se/2008/12/20/piratpartiets-kultur/ för de värderingar vi aktivt står för och driver inom organisatinen.

Rick

Peter Andersson sa...

Rick
Tack för kommentaren. Skönt att ni tar seriöst på det.

Peter

Tor sa...

Tack för svaren Peter, som jag tyckte kom väldigt fort, så det finns ingen anledning att ursäkta sig.

Vad tycker socialdemokraterna om att datalagring i EU genomförs som ett förslag rörande inre marknaden istället för det straffrättsliga samarbetet? Kan vi förvänta oss att andra kostsamma brottsbekämpningsförslag också kommer att drivas igenom som en fråga om den inre marknadens konkurrens varpå stater sedan finner att de lika gärna kan använda de brottsbekämpningsåtgärder som konkurrensreglerna tvingar dem att bygga upp infrastrukturen för?
Du skriver att datalagringsdirektivet är ett skydd mot att vissa stater annars skulle gå längre. Hur kan det stämma när det finns stater idag som går längre och exempelvis lagrar även vilka webbsidor som besöks när? (extremt integritetskränkande och en form av åsiktsregistrering)

Du skriver att "Det skall vara poliser som utreder brott, inte digitala medborgargarden". Innebär detta att socialdemokraterna motsätter sig utlämning av abonnentuppgifter till privata intressen i exempelvis fall av påstådda upphovsrättsintrång?

Du svarade inte på min fråga om mjukvarupatent. Bara så här upplyssningsvis kanske jag kan påpeka att nästan samtliga mjukvaruutvecklare är mot patent på datorprogram eftersom de redan skyddas av upphovsrätten. Mjukvarupatent är ett jättehot mot hela min bransch och erfarenheterna från USA skrämmer. Vad tycker socialdemokraterna om mjukvarupatent?

Du glömde nog också att svara på fråga 1) om skyddstiderna för de två delarna av upphovsrätten.

DanceK sa...

Håller med om att det är tråkigt. Jag satte upp ett antal PP-affischer i Göteborg och två dagar senare var allihop borta.

Ledsamt är ordet.

Peter Andersson sa...

DanceK: tycker självklart att också PP:s affischer ska respekteras.

p

obeveklig sa...

Trist inslag att få sina afficher förstörda. Som piratpartist tar jag totalt avstånd från det och kallar alla som häller på med det för fashister och idioter.

Däremot så är det nog Piratpartiet som får den större dosen med den här varan.

Kolla här ska du få se fashism som den ser ut.

http://www.youtube.com/watch?v=ANSjR_8ydyo

Eller här:

http://obeveklig.wordpress.com/2009/03/09/sparkad-for-sina-politiska-asikter-i-piratpartiet-nu-blir-det-vasen/

Anonym sa...

Vilket trams. Det ryktas om vem som har rivit ned vad och vem som har satt upp vad. Kom igen när du har något att komma med.

Piratpartiet är för övrigt för förstärkt yttrandefrihet. Sossarnas affischer är en del av den yttrandefriheten. Case closed.

Peter Andersson sa...

Anonym: Tyvärr är det inte bara trams.

p

Unknown sa...

Det spelar egentligen ingen roll vem som gjort exakt vad. Om det är så att sossarnas affischer rivits ner eller vandaliserats och det sitter PP-klistermärken på dem, så är det oerhört olyckligt.

Jag hoppas att det inte är medlemmar i Piratpartiet som gått överstyr, men oavsett vilket är det något vi alla måste vara vakna för.

Det är inte acceptabelt, det är inte en del av en fungerande demokrati att göra så. Här måste vi alla jobba tillsammans oavsett om vi som jag är piratpartister, eller om vi är sossar, moderater eller något annat.

Simple as that!

Anonym sa...

Ett före detta Arbetareparti som glömde bort arbetaren samt ett Piratparti som pratar om respekt där de snor allt som inte är fastkjedjat.Ni är ju riktigt roande att läsa ....

NetRunner

Niklas sa...

Peter, du skriver följande om datalagring:
"Det som beslutades i Europaparlamentet var att datalagring skall utföras på vart och när någon använde dator eller mobiltelefon, alltså inte vad som gjordes eller sades när den använde det. Bara vid brott som kan ge minst
24 månaders fängelse skall det kunna sättas in. "

Jag har två frågor.
1. Vad menar du med sättas in?

2. Om trafikdatalagringen genomförs med nuvarande regelverk för utlämning så kommer uppgifter att lämnas för brottslighet som kan ge minst 6 månader, dvs i betydligt fler fall än vad du beskriver. Eller, vill socialdemokraterna skärpa det till 24 månader? Det vill jag gärna höära från Bodström.

Dark sa...

Det förekommer mycket vandalism mot alla partier från aktivister från alla partier under olika val, inget nytt har förekommit så länge jag vet iaf.

Och jag kan lova dig att huvudnumret kommer ske på den stora valdagen, där valsedlar kommer försvinna etc. Och visst jag kan förstå ditt inlägg att du blir irriterad över detta men bara för att ni finner stickers från andra partier så innebär de inte att PP har något med detta att göra. Samma inlägg i en PP blogg finns redan på flera håll där S med flera andra partiers aktivister förstört för PP.

Anonym sa...

4:e gången jag nu sätter upp affisher för Piratpartiet här i Surahammar. 4:e gången på 4 dagar... Snart börjar jag fundera på att använda superlim och härda fast dem vid affishtavlan. Jädra dålig stil vem det än är som gör det. ~

Tor sa...

Peter, jag är väldigt nyfiken på svaret till mina frågor här ovan, så om du har tid får du jättegärna svara.

Marit sa...

Det är givetvis jättetrist när detta händer eftersom det underminerar partiet och skapar en klyfta som ingen är förtjänt av. Om det är piratpartister som har gjort detta ber jag som piratpartist om ursäkt för detta (även om jag personligen inte har med det att göra, stödjer det inte och antagligen inte känner de personerna) eftersom jag tycker det är allvarligt och rent ut sagt korkat. Min förhoppning är dock att det inte är Piratpartister utan att det är några andra som väljer att sabotera. Jag vill gärna tro bara gott om mina partikamrater helt enkelt även om jag vet att världen inte är så trevlig alltid.

Jag som Piratpartist står för demokrati och fundamentala mänskliga rättigheter. Att sabotera för andra genom att riva ner affischer, klistra saker ovanför och liknande är alltid dumt. Alla har rätt att ventilera sina åsikter (inom lagens ramar givetvis) oavsett om jag som person inte håller med om de åsikterna.

Jag tycker också det är lika fel att klistra upp sina affischer över en hel vägg så att det inte finns möjlighet för andra att få upp sina utan att klistra saker över. Med det inte sagt att du gjort det utan bara som inlägg i debatten att det finns mycket av affischering och liknande som definitivt skulle kunna skötas bättre ifrån alla.

Däremot håller jag inte med dig i din retorik att det är "Piratpartiet" som ska låta bli affischerna utan det är eventuella piratpartister. Samma sak som att jag inte skulle beskylla Socialdemokraterna för det som enskilda socialdemokrater gör för dumheter.

/Marit

Peter Andersson sa...

Marit: Ger dig rätt i att jag borde rubricerat det som "-partister" i stället för "-partiet". Däremot vet jag av ganska lång erfarenhet att partier i relation till väljarna aldrig kan hänvisa till enskilda. Det blir alltid partiet självt som måste ta ansvar även om det är enskildas "dåd". Men du har rätt..

Tor: jag tar väldigt seriöst på dina uppföljande frågor men som jag redan i ursprungsinlägget så är jag "lost" på debatter (tyvärr) om detta och som du säkert såg så fick jag hjälp med svar. Möjligen en mänsklig brist hos mig som flitig nätanvändare...Sjukvård, jobb, miljö, socialpolitik, idedebatt..you name it...är jag med, men inte på alla delar ens i mitt eget partis ställingstaganden om...mjukvarupatent o skyddstider.

Vi får gemensamt söka svar på kvarvarande frågeställningar. Sorry.

Niklas. Gäller tyvärr samma svar till dig. Men Thomas B finns ju tillgänglig på http://www.bodstromsamhallet.se

Lovar att jaga reda på svar om inte detta länktips accepteras :)
p

Nicklas Eriksson sa...

"Trist inslag att få sina afficher förstörda. Som piratpartist tar jag totalt avstånd från det och kallar alla som häller på med det för fashister och idioter"


Ha ha ha!!! Också skriver Vingen själv ett par inlägg ovanför att deras organisationsmodell bygger på respekt inför motståndare...

Jo jo! Dold mick mot piratpartiet nästa?! Jag vill veta!

Beelzebjörn sa...

Sällar mig till skaran som vill beklaga om ni utsatts för någon form av sabotage.
Här i Östra har det pågått en del diskussion om just detta, och det är vår hållning att allt sådant ska anmälas, vare sig det är våra affischer eller någon annans, och att det absolut inte är acceptabelt i Piratpartiet att ägna sig åt att sabotera valmaterial.

Tor sa...

Ok, tack ändå.

Hoppas i alla fall att du kan ta intryck av det massiva motståndet mot mjukvarupatent som finns. När både de som själva jobbar i branschen och borgerliga partier som centern motsätter sig dem, så borde det ju säga någonting.

Min mamma är moderat sa...

haha sossarna blev ägda liksom i valet bort med sossar.