onsdag 20 maj 2009

Halva folket sover ännu!

Förtidsröstningen startar idag. Nästan halva väljarkåren är okunnig om att det är val den 7 juni. En mätning som gjorts av Synovate visar att 45 procent inte känner till att det hålls. Ja, till och med några (ex sverigedemokrater) toppkandidater har inte tidigare röstat i valet. Det här underminerar förstås hela den demokratiska basen som Europasamarbetet måste vila på. Den positiva förvandling som EU-parlamentet verkar ha genomgått, från diskussionsklubb till ett parlament i dess rätta bemärkelse, riskerar att försvagas om väljar avstår från att använda sin rösträtt. Och ju färre som röstar, ju färre parlamentariker, ju sämre demokrati så förstärks i stället andra maktfält i EU-bygget: Eu-byråkratin, kommissionens eller kanske de stora ländernas nationella regeringarna på bekostnad av de mindres makt. Det borde vara en ordentlig väckarklocka för partierna.

Socialdemokraterna går fram gemfört med förra valet, från 24,6 till 30,3. Kris? Knappast. Mp går kraftigt framåt, från 6 till 9,1. Moderaterna äter på de övriga borgerliga partierna precis som i riksdagsvalet men når inte högre än 26,3. Piratpartiet är större än Kd och nästa lika stora som centern, 5,4%.

De sista dagarna, ja, till och med timmarna blir viktiga. Det handlar inte bara om att berätta för väljarna om valet. Det gäller också att berätta om att valet handlar om vilka värderingar som ska bestämma EU-politiken de kommande fem åren. Någon kanske känner att det här är så oviktigt att man kan experimentera med mer "lustiga", nya, annorlunda partier. Det är varje väljares rätt. Det är emellertid en fördel om väljaren först tar koll på vad det är för färdriktning man ger sitt stöd. En hurtig röst för något om "nätets frihet"? En svart röst på någon Sverigedemokrat? Eller en röst som ger stöd till den politik för fler jobb och en livsavgörande miljö- och klimatpolitik som är en överlevnadsfrågor. Valet är ditt.


Bloggar: Anna Vikström,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

digitaliz sa...

Jag kommer att lägga min röst på medborgerliga rättigheter, rättssäkerhet, integritet, demokrati och begränsandet av de samhällssanktionerade men likväl sammhällsskadliga artificiella monopol som hotar framtida tillväxt och jobb.

Leeson sa...

Personligen kommer jag rösta Pirat. Inte för att jag anser EU-valet oviktigt, utan för att jag tycker det är hur viktigt som helst! Det är från EU direktiv som inskränker medborgerliga rättigheter, rättigheter vi hittills tagna för givna, kommer från. Direktiv som vi sedan är fast med här i Sverige. För mig är dessa frågor viktigare än allt annat, för hur skall man ens kunna ha en konstruktiv politisk debatt om folk inte törs säga vad de tycker?

11% av tyskarna säger att de redan undvikit att söka "pinsam" hjälp efter att Tyskland implementerade datalagringsdirektivet. Helt oskyldiga människor har alltså ändrat beteende, till mén för sin egen hälsa, efter att storebror började titta. Massövervakning utan brottsmisstanke är en styggelse som inte hör hemma i en demokrati.

mike sa...

Klart Maud Och Reinfeldt applåderar varandra .

Riksdagen består ju bara av Satansdyrkande Nwo Frimurarnde BilderbergarSvin till politiker.

Och dem svinen ger vi vårat förtroende.

Är det då så jävla konstigt att dom itne gör annat än ljuger.

Bra förkortning.. EU = Europas Undergång.