torsdag 7 maj 2009

Viktiga (S)teg för en bättre skola - men Björklund bara slänger med batongen

Det pågår en positiv och viktig utveckling av socialdemokraternas skolpolitik. I förrgår fick jag boken "Att riva plåstret", en skrift jag ska läsa så fort jag får tid. Med stort intresse. Författare är exempelvis Robert Noord, Stig-Björn Ljunggren, Jytte Guteland, Mikael Damberg och Lotta Grönblad. Skolan är central för hela samhället och inte minst för människors egen utveckling. Därför är en ständig skoldebatt viktig.

Jag har saknat den. Under många år handlade debatten inom socialdemokratin mest om friskolor eller ej och om betyg eller inte. Det kan vara viktiga ämnen som avgör förutsättningarna för skolan att lyckas. Men diskussionerna måste fyllas med mycket mer: om kunskaper, om att ge alla, inte bara "nästan alla" den viktiga grunden för livet.

Samtidigt äger folkpartiet och Jan Björklund skolfrågan inom alliansen. Där är utvecklingen noll. Bjöklund står kvar med batongen och slår på allt som rör sig. Bortblåst är alla idéer om hur skolan ska kunna lyckas bättre med sitt uppdrag. Och allra värst: Björklunds regering rycker undan förutsättningarna för kommunerna att ge skolan rimliga förutsättningar. När röster höjs mot detta åker Björklundsbatongen fram igen. Nu är det kommuner som kräver ordentliga resurser som får hugg och slag.

Hörde i går att Björklund börjar agitera mot Göran Persson (!) Så gör också Svd:s ledarsida, som av gammal vana angriper Göran Persson (!) för att ha varit för ivrig med att satsa på skola, vård och omsorg. Ledaren innehåller också angrepp på oppositionens kritik mot regeringen som ger för lite resurser till en skola som idag varslar över tusen lärare.

Kommunerna får noll kronor i ökning detta år, och kanske en tredjedel av behovet nästa år. Kommunerna har till nästan hundra procent lagbundna utgifter, dvs där regering och riksdag slår fast vad man ansvarar för. Därför tvingas kommunerna skära ner på skolan. Att som Björklund skrika till mot kommunerna samtidigt som han väljer sänkta skatter framför satsningar på skolan blir bara ytterst irriterande.

Den borgerliga regeringen har misslyckats med sin viktigaste fråga, jobben. Arbetslösheten ökar medan löftet var fler jobb. Fler hamnar i utanförskap - vallöftet var färre. Nästa stora svek riskerar att bli skolan. SvD-ledaren noterar att
Trots de goda totalresurserna, och trots att lärartätheten har ökat, utvecklas kunskapsresultaten negativt
Vi väntar på Björklunds mer pedagogiska idéer, snarare än betongslag. Och vi väntar med spänning på pengar som kan betala löner till lärare och annan personal i skolan. Det är just det som inryms i begreppet "statsbidrag". Det är just det som sänkta skatter ger sämre möjligheter att betala för.

Bloggar: Knuff, Karin, Krassman,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,