fredag 22 maj 2009

Socialdemokraterna och personval - visst går det ihop

Läser Kristian Krassmans analys över opinionsläget. Enligt hans bedömning kommer Evin Cetin att bli Eu-parlamentariker. Karin har tre kvinnor som hon lyfter fram, där Evin är en. Också Nathalie lyfter henne som en toppkandidat. Jag är övertygad om att Evin, Åsa och andra som nu bedriver personvalskampanjer bidrar till en utveckling av socialdemokraterna som kommer att bli mycket viktig. Vårt parti var från början - och till delar också nu - tveksamma till personvalsinslaget. Kanske den sunda skepsisen gör att vi kan bli bäst på att tillämpa det efter svenska förhållanden.

Det är fortfarande så att väljarna är kloka. Man röstar inte på en "kändis" i Sverige. Man väljer parti efter värderingar och sakfrågor. Däremot kan kandidaten vara mer eller mindre glänsande på att lyfta fram budskapet. För väljarna är personen viktig. Jag har känt att det många gånger blir en lättare kontakt när man också ger politiken ett ansikte. Här kan Evin och andra som driver kampanjer rycka bort hindren så att fler använder sin kandidatur till också som kandidat be väljarna om stöd, inte bara lita till en partiintern nominering. Att på allvar stimulera också personvalskampanjer till fullmäktige och landsting är en väg att peppa partiets tänkta företrädare till valarbete.

Om Krassmans profetia slår in blir alltså Evin parlamentariker. Om hennes "pizza-Sverige-kampanj" lyckas så är det strålande. Och sju socialdemokrater i parlamentet är onekligen ett valresultat som är fullständigt okey :) Oavsett det bör vi se de kampanjer som nu genomförs och som kommer att genomföras som en viktig utveckling av folkrörelsen Socialdemokraterna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Mja, jag är inte riktigt lika positiv. Minst en av de nu föreslagna kandidaterna gör sig inte nåt vidare i media eller när han talar. Och det kommer straffa honom.
Jag har också sett tendenser till att de gärna vill vara ensamma på besök, att de inte har jättebråttom att dela med sig av tips, och att de inte sörjer jättemycket om det inte går så bra för konkurrenterna.
Att vissa ses som sponsrade av partistyrelsen ses ju inte med helt oblida ögon ute i landet, har jag förstått. Det kommer säkert förekomma ren proteströstning. Och det kanske är bra.

Anonym sa...

Evin Cetin borde studera
klart först och ta sin
jur.kand och skaffa sig
mer erfarenhet tills
nästa EU val om 5 år.
Nu är hon för ung och grön.

S må vara en folkrörelse men har
inte en majoritet av folket med sig.