lördag 9 maj 2009

En regnig dag men solig SiFo

"Det regnar här i Stockholm idag", sjöng Carola. Så är det. Men den som tar del av opinionsläget inför EP-valet den 7 juni känner ändå solljuset bryta mörkret. Denna Europadag når socialdemokraterna 35,2 % i SIFO. Moderaterna får 27,6. Det är en positiv startsignal för valrörelsens start. SIFO är inte målgången. Den kommer den 7 juni kl. 21.00 när vallokalerna stänger. Det ser ut som valdeltagandet ökar, från förra valets ca 38 till nu 43. Margot Wallströms uppmaning till alla att rösta, oavsett på vad, kan man som demokrat ställa upp på.

Men visst spelar det roll vilket alternativ man röstar på. Socialdemokratin kan med trovärdighet tala om de viktiga miljö- och klimatfrågorna i EU-arbetet. Glädjande är att Reinfeldt ger socialdemokraterna erkännande för detta. I artikeln skriver han:
Sverige har sedan början på 1990-talet minskat sina utsläpp med 9 procent, samtidigt som vår ekonomi vuxit med 44 procent. Vi har med detta visat att det är möjligt att kombinera ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp.
Svårare är det för statsminister Fredrik Reinfeldt som på DN debatt försöker erövra ökat förtroende från den bottennivå som moderata parlamentariker har på miljöområdet. Han hopp är att ge sken av att de mål och ambitioner som EU gemensamt har satt upp är moderata initiativ. I själva verket har partiet på punkt efter punkt tvingats till anpassning. En anpassning under galgen. Att moderaterna inte har ändrat sin syn framskymtar i en mening som kan tyckas vara ren fakta. Men den är märklig i artikeln om det inte vore för att m:s skepsis mot höga svenska ambitioner faktiskt finns kvar. Vad det underförstådda i den mening är får var och en tolka:
Sverige står för endast 0,2 procent av världens utsläpp av växthusgaser.
Tydligt är att Reinfeldt gör allt för att övertyga väljarna inför nästa års riksdagsval. Han vet att jobben blir en avgörande fråga. Han går till val med ett av de största politiska misslyckanden vi har upplevt: utlovade fler jobb och minskat utanförskap före valet. Hot om massarbetslöshet och ökat utanförskap i verkligheten efter valet. Att redan nu sätta bilden att allt handlar om en global kris ska göra väljarna mer positiva till den regering han leder.

Problemet för Reinfeldt är att verkligheten kommer att tala ett ganska brutalt språk och det krävs mycket mer denna gång än politiska floskler för att klara sig från väljarnas dom. Fredrik Reinfeldt är statsminister, partiledare för det dominerande partiet och därmed ansvarig! Ett val till Europaparlamentet där miljön, klimatet, jobben och trygga jobb i Europa är viktiga för väljarna är ett val som är upplagt en starkar socialdemokratisk grupp i Europaparlamentet.

Läs mer: Svd-ledaren,
Bloggar på Knuff.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

Karin Berg sa...

Jag har probem med vilken socialdemokratisk kandidat jag ska kryssa inför Europaparlamentsvalet. Alla är så bra! Jag kommer att blogga om, längre fram, vem jag ska välja :-)