onsdag 13 maj 2009

Vilket råd ger herr Reinfeldt till fru Reinfeldt?

Det lär väl bli världskrisen som får skulden när välfärdens kärna naggas i kanten eller till och med skärs upp här och var. Man kan tycka att det borde vara någon annan än oppositionen som lyfter fram den ganska lättbevisade tesen "sänkt skatt = mindre pengar in". Här finns ett problem. Hela idébasen för Fredrik Reinfeldts regering är den omvända. "Sänkt skatt ger mer pengar." De dynamiska effekterna, stimulas till jobb, ska ge oss alla ett plus. Så är den teori som nu har spruckit så rejält. Att backa är svårt. Att erkänna misstag är besvärligt. Och tänk den moderat som öppet skulle säga : "Ok vi sänkte skatten men erkänner nu att vi egentligen inte hade råd eftersom pengarna behövdes till välfärden".

Det blev som bekant färre jobb och fler i utanförskap efter regeringsskiftet. Nu rullar vågen av varsel in över Sverige, först i företagen och nu över kommuner och landsting. På ett sätt har borgerliga politiker redan gjort bort sig. Som i Stockholms landsting. Där beskriver manett tillskott nästa år som inte ens täcker lönekostnaderna som en satsning på vård och trafik. Det var före dagens uppgifter om fallande skatteintäkter. Hur man nu ska argumentera när besparingar tvingas fram av en regering som inte lyssnat, blir minst sagt intressant.

Kommunernas rophjälp när intäkterna faller möts av statsministern med rådet att spara. Med dagens uttalande i Ekot har Reinfeldt bevisbördan. Han påstår att det är "välfärdens kärna" som ska räddas. Därför ska något annat bort från kommunernas verksamheter.

Jag tycker att regeringen
nu har tagit på sig ett ansvar för att konkretisera dessa uppgifter. Som en enkel kommunpolitiker i Huddinge förväntar jag mig att Fredrik Reinfeldt, gärna på plats, pekar ut poster i budgeten som ska sparas bort. Och som lika enkel landstingsledamot tillhörande Filippa Reinfeldts hälso- och sjukvårdsnämnd förväntar jag mig en konkret redovisning av hur hon ska hantera makens besparingsdirektiv. För det är precis det han idag har lanserat.


Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet.
Bloggar: Claes Krantz, Lars G Linder, Ann-Sofie Wågström, Roger Berzell, Alliansfritt Sverige,
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,