onsdag 27 maj 2009

Medborgarinformation eller ren och blå moderat kampanj?

Kommer in från en stunds lufthämtning på balkongen. Nedanför lyser den neongnistrande affischen upp omgivningen. Det är Stockholms läns landsting som kampanjar. Temat är det vårdval som de som nu styr har sjösatt. Inte utan invändningar från läkare, annan personal och medborgare. Inte kritikfritt från oppositionen. Men inte heller utan varningar från partivänner i andra landsting som de styrande har fått.

Hur kommer det sig att landstinget, mitt i en period med valrörelse och ett ökat flöde av samhällsinformation, väljer att tala om just vårdvalet? Borde inte en kampanj få bättre effekt en annan tidpunkt? Varför så viktigt just före valet?

Vi frågade Filippa Reinfeldt förra hälso- och sjukvårdsnämnden och fick svar från en tjänsteman, som vad jag förstår tidigare har jobbat med information för Filippa Reinfeldt i Täby. Men de bakomliggande beställningarna av kampanjen belystes inte.

Jag söker lite på nätet och hittar Johanna Nylanders inlägg om tidigare sammanblandningar mellan t.ex moderater och myndigheters information / dolda politiska kampanjer / förtäckt partistöd. När AMS körde nystartsjobbskampanj med moderatlayout, exempelvis. Det finns fler exempel.

Vårdval Stockholm som illustration av hur M säger sig vilja ha en större patientrörlighet i EU har ingått som huvudnummer i den moderata kampanjen inför Europaparlamensvalet. De flesta är med på det, men de som strävar efter en rättvis sjukvård som ges efter behov, inte efter plånbokens tjocklek, ser till att landstinget kan ge förhandsbesked.

Den 7 april skrev ex Gunnar Hökmark och Catharina Elmsäter-Svärd en
debattartikel som inleddes "
Sedan drygt ett år tillbaka har vi fritt vårdval i Stockholms län." Så, lite närmare valdagen, kommer alltså landstingets vårdvalskampanj, initierad av tjänstemän under den förvaltning som Filippa Reinfeldt arbetar med.

Jag kommer att tänka på förra vårens moderata kampanj om vårdvalet. Där fanns faktiskt en liknande pil uppåt som symboliserade "+ 40 nya vårdcentraler" som påstods ha tillkommit efter vårdvalet. Det visade sig vara en grov felaktighet, alltför vidlyftigt skryt. Men pilen upp minns jag. Också där har landstingets kampanj av något skäl hamnat väldigt väldigt nära moderaternas. Jag tror inte det är en tillfällighet. Men att använda sig av förvaltningar i kommun och landsting är inte bara att använda resurserna fel. Det är också ett förtäckt partistöd.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,