fredag 8 maj 2009

En sosse - när väljaren själv får bestämma!

Rubriksättaren på DN debatt brukar stöka till det för skribenter. Inte sällan ges inlägget en helt annan profil av rubriken än det man tänkt sig. I dag drabbas moderaterna. För det är ingen dröm att väljarna markerar att en socialdemokrat som Margot Wallström slår ut både Reinfeldt och Bildt när det gäller förtroendet att företräda Sverige. Oaktat att Wallström faktiskt är kommissionär och representerar den, inte sitt hemland.

Per Schlingmann får till en slutsats
att "det är moderata företrädare som bäst företräder Sverige i EU". Taskigt för valledaren att rubriken faktiskt avslöjar att väljarna haft ett helt annat svar.

Men var är Gunnar Hökmark? En månad kvar till valet och moderaterna nämner inte ens sitt första namn på den valsedel som väljarna förväntas kryssa.

SKOP-undersökningen bekräftar att svenskarna är allt mer positiva till EU. Schlingmann skriver:
"Men under de senaste åren ha det blivit allt mer uppenbart att det finns stora, globala problem som bara kan lösas med gemensamma globala lösningar"

"många svenskar ser just EU som ett både naturligt och kraftfullt forum när det gäller att skapa en hållbar utveckling på miljöområdet."
Ännu en missräkning för Schlingmann! För han visste säkert inte när artikeln skrevs att Naturskyddsföreningen skulle döma ut moderater för sämsta miljöarbete samtidigt som exemepelvis socialdemokraternas Åsa Westlund får toppbetyg. (bloggat om det här)

Var är jobben? Inte ett ord från Schlingmann om jobben. Han kunde ha erkänt misslyckandet i Sverige och nu ställt hoppet till EU i alla fall. Precis som väljarna sagt i andra opinionsmätningar. Det är tydligt att Reinfeldts regering gör allt för att slippa tala om massarbetslöshet och jobbkris. Jag förstår varför.

Moderaternas dilemma blir knepigt: en kandidat på första plats man inte talar om. En sosse med större förtroende än både statsminister och utrikesminister. Hur löser man det? Ja, strategin från början har varit att ställa "gratisreklamen" som Reinfeldt får som statsminister mot en ganska osmaklig personkampanj mot Mona Sahlin. Den är förfinand när moderaternas partisekreterare använder sig av den men ändå en ganska tråkig metod i politiska kampanjer.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,