onsdag 27 maj 2009

Äntligen får Filippa Reinfeldt befinna sig i korseld om sjukvården

Filippa Reinfeldt ska vara med i SvD/Aftonbladets korseld. En trevlighet med Sannas och Katrines web-tv-program är att tittarna kan bidra till det frågebatteri de laddar upp med inför korselden. Det saknas inte källor att ösa ur när man skapar sin lista. Ett antal tänkbara har jag själv berört i de cirka 80 sjukvårdsinläggen.

Annars är väl huvudområdena givna: detaljer och illustrationer kan man säkert utveckla frågorna med. Ta köerna i vården som exempel. Moderaterna har lovat köfri vård. Så är det inte. Tusentals stockholmare köar till besök och behandling. Tiden har rimligen snart passerat när man kan hänvisa tillbaks till tidigare majoriteter. Filippa Reinfeldt har ansvaret.

Intimt kopplat till vårdens brister är de pengar man valt frivilligt att avstå från i form av skatteintäkter. Visst kan alla älska sänkta skatter, om målen vi har för den gemensamt finansierade välfärden har nåtts. Så är det inte här heller. De 700 miljoner eller så som skattesänkningen omfattade hade behövs för att kunna förbättra vården och korta köerna.

Vårdvalet, Filippas stora skötebarn. Där pågår ju nu också en stor kampanj i Stockholm. Jag skulle definitivt fråga om den. Självklart också ta upp de stora brister med vårdvalet som har förts fram av personal, patienter och opposition. Bara det att 15 av länets kommuner inte ens fått del av de nya vårdenheter som tillkommit (hälften av vad man påstod för ett år sen) är anmärkningsvärt.

Men allvarligast är den syn på begreppet "vård efter behov" eller jämlik vård som moderaterna har. Man talar om det i teorin. Med vårdvalet ryckte man bort stödet till områden där människor har högt sjuktal. Där finns också mindre utbud av vård än i delar av Stockholm där invånarna är friskare. Filippa brukar beskriva att "det inte är hus som är sjuka".
Hon missar dock att människor med liknande social situation ofta bor i samma områden.

Ska målet om jämlik vård nås så måste de delarna av Stockholms län tillföras -inte undandras - vård som nu sker efter vårdvalets införande. Den nödvändiga styrningen (ja, faktiskt!!) av vårdens resurser som krävs har havererat totalt. I just den delen är stockholmsmoderaterna ganska ensamma. I andra "Allianslandsting" ser man fortfarande hur viktigt det är att politiken tar ansvar för att alla får vård efter behov. Så är det inte i Stockholms län idag.

Läs mer:
Sanna Raymans ledare om vården. Mitt eget blogginlägg som lite replik till detta.
Läs mer om vårdval och vårdval Stockholm.

intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,