torsdag 10 juli 2008

Så vinner alliansen valet 2010?

Bilden som illustrerar debattinlägget på dagens Brännpunkt lyfter fram de fyra partiledarna för borgerligheten. De har inte själva undertecknat artikeln. I stället - mitt under Almedalsveckan - sänks alliansens varumärke till partisekreterarnivå. På Brännpunkt vill de fyra partierna ge energi till alliansbyggandet. Fyra punkter sägs ingå i en gemensam valstrategi som ska vända svenska folkets allt mer kritiska hållning till regerings- och maktpartierna.

Vad är det som sägs? Ja, kortfattat ska alliansen tillrättavisa svenska folket och tala om att det FAKTISKT går bra för landet. Oavsett folkets vrede över en djupt orättvis politik där de redan välbeställda får mer samtidigt som sjuka och arbetslösa får ta emot smällarna. Vidare ska partierna skriva ett valmanifest, ordna gemensam almedalsdag, ge ut en tidning och skälla på S-V-Mp.

De mer praktiskt delarna av strategin lär inte vara några problem. Det är på den första punkten som hela utgångspunkten borde inge oro för dem som sympatiserar med allianspartier.
För det första ska vi tydliggöra hur Sverige har blivit ett bättre land och hur det hänger ihop med alliansens politik
Så säger partisekretarna. Tydliggöra är nyckelordet. Folk har inte förstått hur välgenomtänkt och klok politiken nu är. Därför, tänker man, sjunker stödet från svenska folket. Med kunskapsförmedling från allians till folk ska detta vändas. Ännu har Sverige inte fattat klokskapen i att sänka skatter för dem som tjänar mest, sänka ersättningar för dem som får minst, sälja hyresrätter och statliga företag, skriva FRA-lag och öppna upp sjukvården för privata finanisärer.

På punkt efter punkt säger folket NEJ till den förda politiken. Den stora svårigheten för alliansen är att människors reaktioner inte bara är ett allmänt tyckande, som en debattartikel på Brännpunkt eller för den delen ett blogginlägg. Deras vrede över politiken beror på att man konkret och ofta personligt upplever och känner av politiken i den egna plånboken - i det egna livet, eller hos vänner och närstående.

Ska borgarna kunna väljas om är det om detta man ska tala med väljarna. Den uppgiften torde vara nära nog omöjlig.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,