söndag 27 maj 2007

Sjukvården, Kd och lockande affärer...

I grunden är Kd och Stig Nymans nya utspel om sjukvården positivt. När de försvarar de offentligt drivna akutsjukhusen har de utan tvekan väljarnas stöd. I ett tidigare inlägg berättade jag om den undersökning om landstinget gjort efter valet. Där visar man att upp till 80 procent av stockholmarna INTE ställer upp på någon större utförsäljningspolitik av vården.

Att just Stig Nyman inte bara är en trevlig person utan också har sunda åsikter visades i det debattinlägg han hade under min bloggkarantän, då han tillsammans med S-företrädaren Anders Lönnberg efterlyste mer samsyn i landstingspolitiken. Men trots det...får jag inte ihop det med det jag möter i praktiken i landstingssalen och i de förslag som läggs av alliansen. Senaste fullmäktige t.ex. (var och en kan se det här) Nästan helt utan en rimlig beskrivning i medierna om det omvälvande i vissa delar kom det fram tre viktiga besked under de 13 timmarnas debatt:
1. Närsjukvården ska utan några begränsningar öppnas för privata alternativ,oavsett det behov som finns. Inga ambitioner för att utveckla landstingets egen drift. I stället är avknoppningar, auktorisation och utmaningsrätt de nyckelord som användes. Därtill ett kundvalssystem som är helt oförberett, som arbetas fram i panik där konsekvenserna inte belyses med en rad.
2. OK till privata aktörer på sjukhusen (det sades faktiskt)
3. Ok för privat finansiering genom försäkringar. Patienter kan gå före med privat försäkring i handen. (dock lite oklart besked om varför dessa behövs om man som man säger tänker avskaffa köerna.... Oklart också om det med det menas att alla former av prioriteringar i vården därmed ska avskaffas)

De tre pelarna lämnar öppet för ett helt annat sjukvårdssystem. Under debatten funderade jag var och från vem jag hört kraven skalla om fler privata intressenter i vården. Visst tycker de flesta som jag att alternativ fyller en viktig funktion, att de som är bra ska vara kvar, att det viktiga är att vården fungerar. Men samtidigt har jag aldrig under drygt 20 år i politiken sett ett enda protest eller kravbrev från invånare om detta. Den mest frekventa floden av förslag och rapporter om att öppna vården för "Vårdföretagande" har alltid kommit från konsult- och PR-byråer i Stockholms innerstad, som inte sällan haft mycket starka band till moderaterna eller Svenskt näringsliv. Konstigt? Nej, inte ett dugg! Att få in foten och sedan hela sin lekamen på en marknad där inkomsten för företaget garanteras av skattepengar är naturligtvis en oemotståndlig dröm. Nu kan den, trots Kd:s positiva utspel i medierna, vara på väg att bli en sanndröm.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , ,