tisdag 29 maj 2007

Reinfeldt reser och väljarna flyr....

Statsminister Reinfeldt har onekligen en enastående förmåga att få en god bild i medierna i situationer där andra hade mött kraftig kritik. Vi minns hela det moderata partiet som kastade den tidigare politiken i papperskorgen, retoriskt. Vi minns Reinfeldt som så sent som i mars i år insåg klimathotet och lyckades få tidningar och TV att inte bara undvika kritik för det mycket sena uppvaknadet utan till och med skriva positivt. Och i dagens DN-ledare kompletteras gårdagens hela uppslag av nyheten: Statsministern reser i landet och träffar folk.

För den som har den allra minsta insikt i en heltidspolitikers liv, på alla nivåer, måste det vara tämligen frustrerande att se artiklarna om statsministern när han gör något som är så fundamentalt självklart i en kommunpolitikers, ett landstingsråds, ett statsråds, riksdagsledamots eller för den delen också en statsministers utövning av sitt ämbete. Att träffa människor i och utanför Sverige tillhör basuppgifterna. Det som möjligen skiljar ut Reinfeldt från övriga, där andra kan lära, är målmedvetenheten och strukturen i Reinfeldts turéer. Där fortsätter han bara det upplägg han gjorde som oppositionsledare. Allt enligt kampanjandets skolbok: om moderater betonar vård och jobb ska också ledarens besök spegla detta. Om partiet i stället vill lyfta kvinnorna, allt i syfte att vinna röster, så vrids statsministerns schema om för att passa den inriktningen. Där finns inget att kritisera. Andra borde i stället lära.

För den som känner oro över att detta ständiga kampanjresande ska ge ett lyft för regeringen och moderaterna finns ändå några tröstens ord. Hur mycket Reinfeldt än vallfärdar över landet och hur mycket människor han än möter är det den förda politiken som främst edöms av väljarna och avgör vilket parti man ger sitt stöd i nästa val. På den arenan får Reinfeldt oerhört svårt att vinna...

Intressant: Andra bloggar om: , , ,