onsdag 27 maj 2009

Mona mot Fredrik-debatt med rejäl Sahlinsk poängseger

[uppdaterad] En bra debatt, i huvvudsak. Ganska sakligt hållen även om Reinfeldt mycket medvetet och enligt order av strategerna "nämnde" Wanja i första meningen därför att dagens nyhetsrubriker talar skandal igen. Solklart ett sätt att på ett ganska fult sätt "kasta skit" på Mona. Men i stort var det sakfrågor som gällde och en bra diskussion. Den som räknar poäng - om det nu går att göra så enkelt i debatter - borde få ihop fler för Mona än för Fredrik.

Reinfeldt blev direkt svarslös vid ett par tillfällen när han hävdade ledarskap och ansvarstagande vad gäller ekonomin men fick repliken från Mona att han själv valt sänkta skatter i stället för ordning och reda. Han förnekade inte det. I stället gick han till motangrepp om S-förslag att också låta pensionärerna få del av de reformer som andra grupper får. Reinfeldt försökte också vända debatten till sin fördel genom att betona att han för mycket lång tid framöver inte ser något reformutrymme. Ett uttalande som bör sparas till valrörelsen. Debatten klargjorde att moderaterna kommer att ha mycket svårt att hålla skenet av ekonomiskt ansvarstagande uppe.

Det hänger förstås ihop med jobben. Klarar vi inte jobbkrisen så kostar det för hela samhället. Därför, framhöll Mona, måste vi passa på att investera och satsa framåt. Inte bara Sverige utan också EU-länderna gemensamt. Och dessutom på ett sätt som behåller den riktiga svenska modellen med trygghet i jobbet, rimliga löner, lika lön för lika arbete och fackliga rättigheter. Reinfeldt fastnade helt i ord, när det kom till jobben. Det märktes att han i grunden tycker att EU inte ska bry sig om detta, en syn som bygger på ideologin att politiken ska hålla sig borta. Då infinner sig himmelriket.


Miljö och klimatfrågorna gav definitivt poängövervikten till Mona. Reinfeldt försöker fortfarande ta poäng på att moderaterna nu har upptäckt miljöfrågorna och "sätter sig in i dem". Nästan direkt kraschar hela trovärdigheten också på klimatområdet när han tycker att eget ansvar i Sverige är "klimatnationalism". Han vill som bekant själv skeppa över ansvaret till andra länder. "Sverige har ju knappt någon skuld för utsläppen" har moderaterna fått lära sig.

När så Mona framhöll Naturskyddsföreningens granskning och dom över de moderata parlamentarikerna verkade det nästan som om Reinfeldt insåg att miljöfrågor aldrig kan bli en moderat vinnarfråga. Trovärdigheten är för låg. Förslagen är för bristfälliga. Knapparna som trycks på har helt fel färg i Europaparlamentet.

, om inte jobben känns som en fråga han kan driva med trovärdighet när misslyckandet är så krasst och naket hemma: När inte miljön och klimatfrågorna är möjliga frågor som kan hissa partiet. Och som aldrig: inte heller trygghetsfrågor för löntagarna är en möjlig moderatfråga. Vad har Fredrik då kvar???

Mer intressant: sara, saras sammanfattning, majas sammanfattning, (se oxå övriga inlägg på Majas debattbevakning!!) Sandro,

, Aftonbladet, DN, Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Inge sa...

Jag kollade TV-duellen mellan Mona Sahlin i kväll. Jag måste säga att jag aldrig sett Mona så säker. Tydliga engagerade svar och dessutom en sympatisk framtoning. Fredrik Reinfeldt är så angelägen om sin statsmannaimage att han glömmer att ge Anna,Sven,Birgit,Lars och alla andra 100 000 tals arbetslösa något hopp om framtiden.

Ulf Gustavssom sa...

Har du någonsin hört talas om Bagdad Bob?