söndag 1 juli 2012

Rödgrönt i ledning och förväntningar om Löfvens besked

 Idag börjar Almedalsveckan på allvar. Lagom den till kommer ytterligare en mätning om det politiska läget i nationen, den här gången United Minds mätning i Aftonbladet. Slutsatsen är att det rödgröna försprånget består och att det är dödläge i väljarnas positioner. Därför blir också, menar Aftonbladet, Almedalsveckan oerhört viktig.

I mätningen får de "rödgröna" 48,1 procent, att jämföra med Allianspartiernas 42,1. De mest uttalade förändringarna jämfört med förra mätningen är att Kds placering under riksdagsspärren är ännu tydligare. Partiet faller till 3,4 procent. Annie Lööfs Centerpartiet rycker upp något och klarar med nöd och näppe spärren till riksdagen. Folkpartiet går upp en procentenhet. Socialdemokraterna går ner något och hamnar nu på 33,6, att jämföra med Moderaterna som landar på 27.

Almedalsveckan må vara mycket annat än partiernas aktiviteter. Många konkurrerar om utrymmet i medierna. Men visst har den betydelse och visst ger ett bra genomslag för partiers egna dagordningar en plattform att jobba vidare på efter sommaren. Frågan är om den uppryckning för Kd som också Reinfeldt som potentiell regeringsbildare efter valet 2014 är beroende av kan komma den här veckan. Svensk väljaropinion visar sammanställning av hur den långsiktiga trenden har sett ut i opinionen. Kristdemokraterna har där bara undantagsvis fått tillräckligt väljarstöd för att klara spärren. Sedan september 2010 har man nästa alltid funnits utanför riksdagen.

Kristdemokraterna har stora problem med sin legitimitet och att beskriva varför man behövs i politiken. Det börjar också märkas genom de förvirrade utspel man kommer med. Ena dagen går Göran Hägglund ut med "klassperspektiv" och skriver om sin erfarenhet i arbetarklassen. Andra dagen släpps dokument som visar att partiet riktar in sig på att ta väljare av moderaterna. Kd:s läge avgör Reinfeldt möjligheter samtidigt som den enda chansen för Kd verkar vara att gynnas av omfördelning av alliansröster.

Kan Almedalen ge draghjälp till den sargade Alliansen? En förutsättning som gör det svårt är att nyhetsvärdet ofta ligger på nya partiledare och i år är det bland annat Stefan Löfven. Han talar nästa lördag. Det har tuffat på uppåt i opinionen för hans parti. En del, inte minst motståndare, kräver svar på sakpolitik. Onekligen måste Löfven och (S) "leverera". Om detta är intresset hos samlade medier stort och begränsas inte till själva partidagen. Förväntningarna kan bli ett av de dominerande "teman" som rullar på under veckan i nyhetsflödet från "ön". "Vad levererar Löfven"?

Fler: Röda Berget, Peter Högberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,