söndag 1 juli 2012

Om en digital Almedalsvecka och fördjupad demokrati



Nej, jag är fortfarande kvar på fastlandet. Ännu några timmar kvar innan båten ska ta mig från Nynäshamn till Gotland, Visby och Almedalen. Möjligen är det faktum att jag ska vistas där en vecka en huvudförklaring till att det nästan känns som om jag redan är där. Men tveklös beror det också på att "Almedalsveckan" inte bara lever för den som fysiskt finns i Visby utan också på nätet.

Varje sekund uppdateras twitterflödet på hashtaggen #almedalen med korta meddelanden om det som händer. På plats under veckan kommer hundratals personer att ge perspektiv och bilder från ön. På facebook kommer tusentals statsuppdateringar att göras med kommentarer, bilder och länkar. På Instagram delas bilder från arrangemang och möten, på bloggar skrivs åtskilliga inlägg från seminarier, presskonferenser och tal. "Vanlig media" skriver om utspel, analyserar tal och förmedlar sina intryck. GMA12, eller "Godmorgon Almedalen", sänder på nätet varje morgon. En rad seminarier kan ses direkt på nätet, just nu 318 av veckans 1 830 enligt kalendariet.

Visst, att se mingel, allsång med Springtime eller att alls försöka känna stämningen på plats är svårt på nätet. Men om vi vill och om vi bestämmer oss för det så kan Almedalen på nätet verkligen bli en lika viktig och värdefull del av politikerveckan som den är "som sådan". Kanske på vissa sätt ännu viktigare!

Allt det material som produceras dessa dagar kanske i första hand tittas på, läses i och lyssnas till. Men hur ser det ut med det omvända flödet? Från tittare. Från läsaren. Från lyssnaren? Inte sällan är det möjligt att via sociala medier som twitter skicka frågor som sedan "behandlas" av en panel eller i en utfrågning. Kanske ärligt men möjligen ibland mer av pliktskyldighet. Och långt ifrån det den nya tekniken och det människors närvaro på nätet borde ge för potential till verklig delaktighet. Ett Almedalen som på nätet gör intresserade som är kvar på "fastlandet" till verkliga deltagare!

Så här i inledningen till Almedalsveckan ska man peka på alla möjligheter. Veckan innehåller seminarier och annat som förhoppningsvis tar upp det "digitala Almedalen" konstruktivt och med utvecklingen i fokus. LO har ett seminarium om "Digital gräsrotsrörelse". Bloggplats H12 och Twingly pratar politiska bloggar där Mary X Jensen är "representant" för bloggarna. Samma arrangör ordnar det seminariet återkommer i slutet av veckan med "Hur påverkar det nya medielandskapet Almedalsveckan?". "Hur bygger vi framtidens folkrörelse", frågar sig Techsoup och Microsoft på ett ytterligare seminarium. Det finns säkert många fler aktiviteter på temat. Min förhoppning är att nästa helg kunna återkomma med ett inlägg som fångar upp ett antal konstruktiva idéer på hur Almedalen, "Sveriges största politiska mötesplats" kan inkludera fler att delta. Även om man finns kvar på fastlandssidan av nationen.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,