söndag 19 juni 2011

Fortsatt framåt för (S) i opinionen

Det känns som om dagens opinionsmätning från SIFO är mer än "bara" en mätning i raden. Inte som mätning i sig utan mer av den känsla jag får inför framtiden och de signaler som jag tycker att mätningen kan inrymma. (S) inte bara största parti utan ligger också över en "mentalt" viktig nivå på 35 procent. (S), som tidvis efter valet i höstats blev dödförklarat av borgerlighetens mediala megafoner, hade uppenbarligen mycket livskraft kvar. På något annat sätt kan man rimligen inte tolka partiets opinionsmässiga utveckling. Det säger, väl att märka, inte ett dyft om att omprövning av delar av politiken inte skulle behövas framöver. Sådant behövs alltid.

(S) huvudmotståndare placerar sig åter under 30 procent. Moderaterna kanske snart skrotar epitetet "nya" när de inser att väljarna inte låter sig styras av tom retorik utan granskar politik och politiska vägval i sakfrågor mer självständigt än så. Med ett halvtrött moderat parti påverkas hela alliansen. Reinfeldt fick i början av detta år lite tips från Svenska Dagbladets ledarsida som ordnade artiklar om alliansens framtid och idéutveckling. Av detta blev intet och Reinfeldts återkommande tal om nya jobbskatteavdrag verkar ha gjord alliansen ännu mer halt och lytt, idémässigt sätt.

De
rödgröna partierna får tillsammans, i den mån det måttet är och kommer att vara relevant, 48,8 procent. Reinfeldts allians får, i den mån densamma överlever framtiden och därför är ett relevant sätt att räkna, 43,3. Kristdemokraterna förpassas ännu en gång ut från riksdagen av väljarna.

Mer:
- AB, ledare om nyval , SvD med SIFO, GP, Exp
Bloggar: Röda Berget, Kent Persson, Katarina Nyberg Finn, Johan Westerholm om sjukförsäkringen. Något som även LO-bloggen tar upp.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,