söndag 20 april 2008

Konsten att tolka folkets vilja

I en kommentar till DN säger ledaren för kommundelningspartiet i Skogås/Trångsund även efter nej-segern: "Folk vill verkligen ha en delning."

Man får förstå hennes bitterhet när en så förkrossande majoritet faktiskt sagt tvärt om.(rapporters också av SvD) Nej. Nej. Nej till kommundelning. Och visst - man ska inte slå på den som ligger. Frågan är avgjord för andra gången i folkomröstning. Bortsopad av en majoritet av Skogås- Trångsundsborna själva som inte vill lägga tid, kraft och pengar på att bygga nya kommunalhus.

I ställer för att ödmjukt respektera väljarnas dom hänvisar alltså Drevvikenpartiets ledare till "folket" som vill ha en delning. Frågan inställer sig genast om definitionen av "folk". Allt var upplagt för JA-seger, trodde man. Tre fjärdedelar av kommuninvånarna nekades rösträtt för att säkra JA-seger. Delar av kommunen som ville säga ja, utesluts senare från rätten att rösta. Kretsen "folk" blev allt smalare i jakten på röster. Sällan har ett politiskt projekt mött sånt bakslag.

Vardagen kan nu gå vidare i ett sammanhållet Huddinge. Framtidsvisioner och samhällsbygge kan gnistra och stegvis förverkligas, inte minst i den östra kommundelen. Den politiska debatten kan handla om hur skolan, vården och omsorgen ska förbättras, mer än om kommungränsen. Skattebetalarnas pengar kan användas till viktig service, snarare än alla förberedelser för delning som annars hade tagit all tid och kraft. "Folket" i den mening som demokrater normalt menar i valsammanhang - ett flertal - har sagt nej. Grattis Huddinge!

Läs inlägg med valresultatet här.!


Intressant? Andra bloggar om: , , , ,