söndag 3 oktober 2010

Vem byggde landet i gärning och ord?

Sitter i Mallorcas hetta och läser Svenska Dagbladets nätupplaga, och inte minst PJ Anders Linders ledare. (med reklam på bloggen) Det slår mig hur olika budskapen kan formuleras före och efter. Före och efter ett riksdagsval, exempelvis. Dagens ledare handlar om hur Sverige under lång tid, också med socialdemokratiska regeringar, har jobbat med att stärka den ekonomiska basen för välfärden. En mer balanserad ledare än ofta annars, något som hade varit viktigt också före valdagen den 19 september. Så skedde inte.

Sverige har klarat globala kriser alldeles utmärkt i relation till andra europeiska länder. Före valet gick ledartexter och politiska budskap från regeringen (ofta samstämmiga) ut på att hela grunden för detta hade lagts efter Reinfeldts tillträde 2006 vilket förstås är grovt felaktivt beskrivet. Det sista som hände när regeringen Persson tvingades avgå var rapporter från exempelvis Konjunkturinstitutet som berättade om ett högt inflöde av jobb. Ekonomin var på väg uppåt. Den globala krisen verkar sedan ha uppfattats bättre av oppositionen än av de styrande allianspartierna. Kanske en erfarenhetssak men att finansministern slog undan oppositionens krisvarningar är inget som borde ha lett till ökat förtroende för denna regering.      

Möjligen att tillföra: det verkar finnas en bild av att jobben har blivit fler och att arbetslösheten har sjunkit under Reinfeldts tid vid makten. Precis som jag och många andra försökte förmedla före valdagen är detta fel.
Då gled argumenten över till "global kris". Just den kris som finansministern avfärdade i riksdagens kammare.

Inom kort ska en ny alliansregering (tyvärr) utses. Det finns stor anledning för både bloggare och "gammelmedier" att följa den kommande ekonomiska politiken. Det är inget snack om att väljarna i valet har visat större tilltro till alliansens ekonomiska politik. En viktig förklaring till valresultatet. Men det handlar inte bara om redan bedömningar av fakta och värdering av historiska prestationer utan är mer komplicerat än så. Inte minst har väljarna tagit ställning när man haft en bild av ansvar och sammanhang som inte alltid har skapats av "neutrala" källor. Förhoppningsvis kommer SvD att tillsammans med mig och andra Netroots-bloggare vara mer "på" framöver när det gäller att ge balanserat beröm och kritik. Också före nästa val, när detta nu kommer.

Läs mer:
-   Peter Högberg om historielöshet och med Söndagskrönika.
-   Tokmoderaten som ger mig en ministerpost.
Alliansfritt om olagligheter i utförsäljningar - SvDs ledare bortser från detta i hyllningar av politiken... 
-  Roger Jönsson om FAS 3...
-  Lena Sommestad som kommenterar Katrine Kielos ledare i AB
Storstad om jakten på medelklassen...
Johan Westerholm om samma tema
Peter Karlberg om att framsteg kräver tillväxt.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern  
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,