tisdag 5 oktober 2010

En ny regering - och Filippa Reinfeldt tar över landstinget?

En stor överraskning i dag var i alla fall för mig den ganska stora förändring som Reinfeldt gör av regeringen. En del handlar om politik i de former som brukar beskrivas ganska "rått" och trist (men som ju är en del av konkret maktutövning, inget att förfasas över: Husmark-Persson som får sparken som socialförsäkringsminister. Inget snack om saken att det inte handlar om att hon enligt moderata mått har misslyckats. Däremot får Reinfeldt med förändringen bort en politisk belastning. Nu för han över allt ansvar för alliansens tuffa politik mot de sjuka på en sparkad minister. En ny minister får öppna med lite sammet från regeringsförklaringen. Att se över de "icke önskvärda effekterna". Reinfeldt får undan ljuset från sig själv efter att i valrörelsen ha upplevt frågan som pressande.

Politik i koalitioner är också kohandlande. En vanlig utväg när man inte fått en viss post är att få något annat, exempelvis ett nytt departement."Landsbygdsdeppet": Ska bli spännande att läsa mer om detta framöver. Just nu verkar det vara lite oklart. 

Ett stort personligt grattis till min "trätobroder" från ungdomens politiska debatter, Ulf Kristersson, som får efterträda den sparkade Husmark-Persson. Ett särskilt grattis också till Cathis Elmsäter-Svärd som blir statsråd i Näringsdepartementet.

Frågan är nu given: När nu gruppledaren för (m) i landstinget går över till regeringsarbete: vem tar då över? Att Fredrik Reinlfeldt får till en utmaning som gör Filippa Reinfeldt till ledare i huvudstadsregionens landstings - är det en helt ogrundad spådom? Det återstår att se.

Fler : Mats Engström, Kent Persson, Alliansfritt om skillnader mot 2006, Peter Högberg, S-buzz med ordmoln
 
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern  
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,