tisdag 26 oktober 2010

Den plötsliga rödgröna döden

Politik är egentligen ganska enkelt. Man vill något. Man blir glad om det genomförs. Det kräver flest röster i den församling som bestämmer. Ska man få ihop till det måste man argumentera på ett trovärdigt sätt. Man kan göra det själv eller tillsammans med andra. Det senare underlättas av en något så när gemensam syn på samtiden, framtiden och samhället. På den den borgerliga sidan har en sådan mix av partier börjat kalla sig "Alliansen". På den västra det lite mer färgglada "Rödgröna". I årets val tyckte fler väljare om det orange-färgade laget än det rödgröna.

När debattörer som SvD:s eller DN:s ledarsidor gör den "egenvård" som nu ska erhållas förlustpartier som mitt eget till en evig död för samarbetet tror jag att det mer önsketänkande än verklighet. Det är kanske så. Men jag har själv ett ganska avslappnat förhållande till den prövning som nu ska göras och måste göras. Om det resulterar i att (mp) med nytt ledarskap och, i alla fall i något fall med mer borgerliga värderingar än "Maria och Peter", så blir det (mp):s vägval. "Må så ske", som Hägglund en gång sa. Ska man tro valundersökningarna från i år riskerar dock partiet att straffas om man som många andra vill sätta sig i Reinfeldts varma och välbesökta knän. MP-väljarna är knappast borgerliga i själarna. Det har gått alltmer åt vänster genom åren. En högerorientering kan straffa sig genom att man tappar kärnväljare medan de nya väljarna ligger i samma "härad" som Reinfeldts partier också fiskar stöd i. Nej. Jag tror inte på den utvecklingen.

I Sveriges
andra stad, eller framsida som några vill kalla det, bildas nu en rödgrön ledning. Göteborgarna trivs med det, verkar det som. Runt om i landet samarbetas det för fullt mellan de rödgröna partierna, även om det också lokalt finns anledning till egna överläggningar och av kartjusteringar.

Även i framtiden kommer min inledande, enkla teori om politik att vägleda. Även framöver krävs majoriteter. Svensk politik kan förändras om partier som centern och kristdemokraterna rasar ner ännu mer, något som kanske är troligt. Ska få Reinfeldt ompröva sin miljösyn, ompröva sakfrågor som Förbifarten för att få ihop mandat? Eller tar (mp) steget åt höger och säger ja till vägbyggen, ökad konsumtion och mer kärnkraft? 

Om
den borgerliga alliansen överlever, trots en total moderat dominans, är det naturligt att pröva det rödgröna igen. Möjligen avstår man från att kopiera "alliansbygget" och i stället söker stöd som egna partier med en gemensam bas. Väljarna får sedan avgöra genomslaget för politiken. Men det ligger nu i en ganska avlägsen framtid, efter egenvården. Den behövs.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,