tisdag 12 oktober 2010

Jobbpolitiken får tummen ner av Företagarna

Dagens budgetpresentation, om vilken jag också skrev sent igår, lär inte bli någon tillställning för nyhetsintresserade. Det mesta är känt och enligt medierna väl förankrat i det valmanifest som allianspartierna gick till val på. En punkt där granskningen haltade betänkligt inför årets val var jobben. I dag skriver DN om jobbpolitiken i budgetförslaget, en artikel som det finns stor anledning att spara. Vi minns alla orden "den globala finanskrisen" när Borg och Reinfeldt skulle förklara varför "fler jobb och färre i utanförskap", blev dess motsats. DN:s text är därför "ord":
Med sådana överskott i slutet av mandatperioden kommer regeringen inte att ha något att skylla på ifall den inte lyckats bidra till att minska arbetslösheten och öka sysselsättningen under den här mandatperioden.
Det finns ingen som helst anledning att önska Sverige sämre tider. Inte heller för att ens eget parti ska få utrymme att hacka på de styrande. Budgeten kommer att ha överskott, och en stor förklaring till det är ju inte de senaste årens politik utan att svensk ekonomi under lång tid har skötts väl. Möjligen med undantag för tider då skatter har sänkts med motivet "det betalar sig självt".

Jobbpolitiken verkar bli mer jobbcoacher. Hur Borg och Reinfeldt i övrigt kommer att dra på en aktiv arbetsmarknadspolitik idag ska bli intressant att följa upp. Det verkar i alla fall inte bara vara oppositionen som före valet var kritisk. Nu efter valdagen vaknar andra upp. I dag citeras kommenterar från Företagarna med VD Anna-Stina Nordmark Nilsson i spetsen på Dagens Industri hemsida. Fortsatta jobbskatteavdrag och sänkt moms för krogbesöket är åtgärder som bara var tionde företagare tror på. Sänkt arbetsgivareavgift generellt, det där som höjdes förra gången Reinfeldt tillträdde, får ett betydligt starkare stöd. Att sedan många företagare själva har röstat fram det som nu kommer lär väl få tillskrivas talesättet. "bita i det sura äpplet", "ta skeden i vacker hand eller kanske till och med "har man tagit fan i båten får man ro honom i land..."

Fler bloggar: Peter Högberg, Johan Westerholm om RUT och ROT-jobb, Thomas Böhlmark, Mattias Lundbäck, Röda Berget om kärnskrutt,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,