onsdag 6 oktober 2010

Dyrt pris att hålla käft före valet

Precis som förra valet förvånas jag av en del bostadspolitiska "lobbyister" och intressenter. Då, när jag själv hade förmånen att sitta i politikens fokus i regeringskansliet, var det tämligen sorgligt att se valrörelsens totala tomhet på bostadsdebatt. Ett par undantag på debattsidorna: HSB som tog upp segregationen, där kritiken riktades med dåvarande S-regering och Hyresgästerna som också riktade kritik eller kanske snarare krav mot S-regeringen som gäller beskattningen av olika upplåtelseformer. Ser nu att historien upprepar sig, denna gång med Stockholms Studentkårer som veckorna efter valet agerar för en aktivare bostadspolitik. 

Sorry, studenter. Ni borde före valet ha känt till den bostadspolitik, eller snarare bristen på densamma som igår också framkom när Reinfeldt presenterade regeringsförklaringen. Oscar Lavelid: Reinfeldts bostadspolitiska program är nu: Fler bostadstillfällen, inte minst för unga, skapas genom att uthyrning av privatbostad stimuleras.

Som sägs i artikeln behöver  Sverige en ny bostadspolitik och minister för detta. Dels saknar alliansen bostadspolitiska ambitioner. Dels tar Odell ett uselt ansvar för detta område. Han har, som jag också citerat vid ett antal tillfällen, uttryckt att Sverige inte har någon minister för lastbilar. Därför behövs inte någon dito för bostäder. Begåvat!

Peter Soilander skriver om Stefan Attefall som ny minister. Jag tror inte att det förbättrar läget. Det är samma usla politiska utgångspunkter som gäller för honom som för företrädaren. Möjligen kan det som nu händer göra att några aktörer slår bort patetiska principer om att vara "opolitiska" inför ett val. Vem som leder Sverige avgör vardagen för många. Den här gången är det studenter, unga bostadssökande och familjer som vill starta sin boendekarriär som har val ett regering vars enda initiativ är att se till att dem med lite större bostäder än de behöver kan göra sig en hacka på uthyrningar. Som ett anti-tröstens ord: det kan bli värre. Ser nu att marknadshyror förespråkas i debatten, av till moderaterna anknutna organisationer. Men efter att Reinfeldt varit noga med att stryka allt sådant ur moderat retorik har även mer tunga företrädare åter börjat tala om det. Före valet, något som hedrar Anna König Jerlmyr, som i Handelskammarens tidning i Stockholm berättade öppet om den moderata linjen. Möjligen får Attefall nu order att gå vidare på marknadshyresspåret. Grattis, bostadsSverige!

Fler som skriver:
Egon Frid om torftig bostadspolitik
- Martin Moberg om avsaknaden av viktiga politikområden.
- Hållplats Hådén med talande diagram 
- Röda Berget om samma ihålighet, liksom Johan Westerholm.
- Barbro Engman om regeringens bostadspolitik

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern 
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,