lördag 23 oktober 2010

Ett regeringens statsråd på fel plats vid fel tidpunkt med fel ämne

Ett märkligt agerande av Sveriges regering? Eller en självklar visit i Malmö för att ge människor stöd och "känna på stämningsläget"? Skott från en gärningsman som främst ska sättas dit för dessa dåd? Eller ett utryck för att Sverige har stora problem med integrationen? Ja, folkpartiets Erik Ullenhag som besökt Malmö är ju integrationsminister. Han har besökt Malmö och där området Rosengård. Inte de delar av staden som senast har drabbats av den nya Lasermannens illdåd med bland annat mord på 20-åriga Trez West Persson på sitt samvete. Är det verkligen rätt av regeringen att göra det som borde vara ett aktivt spaningsarbete efter en gärningsman till en integrationspolitisk sak?

Sanna Rayman skriver klokt på SvD:s ledarsida.
Nej. Dåden i Skåne förtjänar inte att behandlas som inlägg i en debatt över huvud taget. Detta är grova brott och inget annat.Därmed inte sagt att integrationen inte ska diskuteras. Men inte med utgångspunkt i det här. Inte på ett sätt som gör lasermän till en självklar följd av integrationsproblem
Oftast tänker jag själv mycket på helheter och sammanhang när det gäller brott. Det finns inga försvar men kanske förklaringar till oro och brottslighet, inte sällan kopplad till utanförskap och en svår social och ekonomisk situation. Brottslingars barndom och uppväxt må förklara agerandet men kan självklart inte accepteras trots det. Den insikten är mer intressant för den som vill hitta förebyggande lösningar mot brott och som inser att det krävs mer än "hårdare straff".

Jag
tror inte på det i det här fallet. Jakten på en galning i Malmö handlar inte främst om "brister i integration". Att Ullenhag hälsar på i Rosengård må vara välkommet och viktigt men varför i det här sammanhanget? Han undvek ju dessutom de stadsdelar som senast har utsatts för skottlossningen. Maria Ferm talar i inslaget om vapenamnesti och Malmös Ilmar Reepalu kräver också åtgärder mot vapentillgången. Jag tror att de är inne på mer rätt spår än regeringen, även om vi alla sätter hoppet till att polisen hittar gärningsmannen.

Fler som skriver:
- Maria Ferm som bloggar och intervjuas.
Fler bloggar: Thomas Böhlmark, Gulan Avci, Kent Persson,
- Expressen, DN,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,