lördag 2 oktober 2010

En ny regering på väg fram, där hemma?

Förra eftervalsspelet upplevde jag nästan i politisk koma. Sittandes på ett regeringskansli och fått kicken av väljarna. En rad enligt min mening kloka och viktiga förslag på väg fram till riksdagen. Så dagarna efter valet, fram till den definitiva inlämningen av passerkortet till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet, koma. Politiskt vakum.

Fyra år senare följer jag spelet efter 2010 års val på distans. Ett Mallorca som visar sina härligaste sidor. Och möjligen, om man är ärlig, har tagit mer seriöst på vänners order att ta semester än att följa varje detalj i den svenska regeringsbildningen. Däremot var jag tvungen att skriva ner lite av de tankar jag hade efter valförlusten. Du kan läsa de här. Och fler bloggare i Netroots har lämnar sina analyser här.

Två tunga ämnen verkar dominera nu: moderaternas val av Fia Arkelsten som partisekreterare och de stundande valet av talman i riksdagen.

Moderaterna har en lång väg att bevisa och stöpa om sin nuvarande betongstämpel till mer grön. Väldigt lång! Då är valet av Sofia ganska självklart, något av "enda vägen" för att ändå göra ett försök att putsa bilden. Men trots SA:s engagemang är det svårt att se hur tidigare och ganska färska underkännanden av den moderata miljöprofilen ska kunna förändras särskilt mycket. Jag menar, en ledare som Reinfeldt som så sent som 2006 i Almedalen dömde bort miljöfrågorna från den moderata dagordningen. Och så sent som för en månad sedan dömde Naturskyddsföreningen ut alliansregeringens försök att göra grön retorik till praktisk politik. Aftonbladets Lena Mellin utvecklar varför Reinfeldt måste göra ett försök och möjligen har något i tankarna om miljöpartiets väljare. Men oaktat en engagerad och kunnig Arkelsten så leder Reinfeldt fortfarande moderaterna. "Miljön inte vår fråga...", som sagt. Visst kan man och har rätt att ändra sig. Men gör man det gäller det att man klarar en kommande granskning som jag utgår från blir mycket ingående.

Talmansval kan ha dramatik. Ett sådant när Ingemund Bengtsson (S) valdes. På måndag ska Per Westerberg, (m) väljas om, eller möjligen någon annan. Oppositionen har nominerat Kent Härstedt. Helt rätt och ett viktigt val. Ulf Bjereld kommenterar här.    

Fler som bloggar: 
Roger Jönsson, Johan Westerholm, Johan Hedin, Kent Persson, Alliansfritt,    

 Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern 
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,