måndag 11 oktober 2010

En sjukförsäkring före och efter valdagen

Ett nytt ansvarigt statsråd blev det på socialförsäkringsområdet. En skrivning i Regeringsförklaringen som verkligen inte lyftes fram de senaste, heta valrörelsedagarna. I princip samma regering nu som då menar efter valdagen, till skillnad från före densamma, att sjukförsäkringen "kan leda till att enskilda drabbas av orimliga och icke avsedda konsekvenser. Reinfeldts regering menar nu att "Det är viktigt att vara ödmjuk inför detta.

Ett par dagar efter valdagen gick också de mindre, borgerliga partierna ut med krav på förändringar av de delar i sjukförsäkringen som skapar de "icke önskvära konsekvenserna". Idag skriver också DN. ledare på detta tema med rubriken "Omöjligt uppdrag". DN-ledaren verkar känna viss medkänsla med Reinfeldt och regeringen och det tryck från bland annat medier som regeringen får utstå när brister i tryggheten visar sig. Bland annat skriver man:
Regeringens försök att introducera begreppet ”omförsäkrade” mot mediernas ”utförsäkrade” har inte rönt någon framgång
Här verkar DN-ledaren se en lösning i att viss verksamhet byter lokaler. Ibland brister också en ledarredaktion i verklighetssyn. Inte minst om man drivs av en vilka att försvara sitt "eget lag".

Reinfeldt menade i Ekots lördagsintervju att det nya statsrådet Kristerssons uppdrag att är "förbättra reformen". I programmet fanns ytterligare enskilda exempel - Margareta Johansson - på sjukförsäkringseländet och hur denna "reform" slår mot enskilda. I det läget vill Reinfeldt inte kommentera eller "överpröva myndighetsbeslut". När han får frågan om hur många enskilda fall som behövs för att det ska vara tydligt att det är ett systemfel svarar han inte: i stället återvänder    Reinfeldt till "förr", om att "gömma arbetslöshet" och konstaterar att "vi har inte råd med allt". Den som minns valdebattens tema "sänkta skatter mot välfärd" minns att just på den punkten fanns ett vägval där Reinfeldt valde den första vägen.

Fler som bloggar:
Marin Moberg, Roger Jönsson, S-buzz, Ett hjärta rött,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,